Ciucă: a holokausztra való emlékezés állandó kötelesség

Fotó: AgerpresA kormány feltétel nélkül elkötelezett az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd és a politikai vagy szimbolikus erőszak minden formájának megelőzése és leküzdése mellett - üzente a miniszterelnök abból az alkalomból, hogy a Bukaresti Nemzeti Opera csütörtök este a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelgő koncertet szervez.

Nicolae Ciucă közleménye szerint a holokausztra való emlékezés állandó kötelesség. „Ez a kötelesség elengedhetetlen az áldozatok tiszteletéhez, a gyilkosok és bűntársaik tetteinek elítéléséhez, az igazságra és az emlékezésre épülő megbékélés alapjainak megteremtéséhez” – olvasható a kormányfő üzenetében.

A miniszterelnök szerint a holokauszt áldozatainak emléknapja (április 21.) a sikerről és a túlélésről is szól: tisztelgés azok előtt is, akik legyőzték a szenvedést és a halált, valamint megmentőik és védelmezőik előtt.

„Kolosszális örökséget hagytak ránk a holokausztot, a hideget, az éhséget, a halálvonatokat, a gettókat, a haláltáborokat, az egyéni és kollektív kivégzéseket túlélő zsidók. Évtizedeken át beszéltek az átélt poklokról, a megbocsátásról és a fájdalomról, egy örökségül ránk hagyott történelmet írtak. (...) Tanúvallomásaik (...) emlékeztetnek arra, hogy legyünk éberek, és ne ismételjük meg a múlt hibáit” – fogalmazott Nicolae Ciucă. A kormányfő úgy vélekedett: holokauszt áldozatainak közelgő emléknapja nem lehet elhallgatni az ország szomszédságában zajló szörnyűségeket sem. „(...) Oroszország illegális és provokálatlan ukrajnai inváziója, az orosz erők naponta elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményei, a holokauszt túlélőinek meggyilkolása vagy a holokauszt szimbólumok elleni támadások mind azt mutatják, hogy az antiszemitizmus, a szélsőségesség, a gyűlölet és a rasszizmus elleni küzdelemhez új szövetségesekre és intézményekre van szükségünk” – hangsúlyozta Ciucă.

Emlékeztetett arra, holokausztban való részvételét két évtizeddel ezelőtt felvállaló Románia ma egy demokratikus és stabil ország, amely európai és transzatlanti partnereivel együtt küzd a szabadság értékeiért. „Ezért miniszterelnökként kötelességem megerősíteni a román kormány szilárd és feltétel nélküli elkötelezettségét az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd és a politikai vagy szimbolikus erőszak minden formájának megelőzése és leküzdése mellett” – olvasható a miniszterelnök üzenetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?