Orban a holokauszt emléknapján: Románia a tolerancia hirdetője marad

Románia mind önállóan, mind uniós tagországként az emberek közötti tolerancia, a diszkriminációmentesség és a béke hirdetője, továbbra is aktívan szerepet vállal a holokauszt emlékezetének megőrzésében és kiegészítésében - hangsúlyozza Ludovic Orban miniszterelnök a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott üzenetében.

Ebben a kormányfő rámutat, a holokauszt borzalmai, a gyűlöletből elkövetett tömeggyilkosságok mélyen megérintenek mindenkit, akárcsak az emberek, az intézmények, az államok reakciójának hiánya, ugyanakkor elgondolkodtatnak annak kapcsán, hogy milyen következményei lehetnek a társadalmi válságoknak, mennyi rosszat okozhat a "ráció pihentetése".

Orban üzenetében emlékeztet, hogy 1941 és 1945 között "Európa zsidó népességének mintegy kétharmada, azaz hatmillió zsidó" és több milliónyi más nemzetiségű ember vált a rasszista ideológia áldozatává, halt meg a gettókban és lágerekben, útban ezek felé vagy egyszerűen megölték őket az utcán.

 

A miniszterelnök hangsúlyozza, hetvenöt évvel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítása után "a világ szolidárisnak tekinthető az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az intolerancia elleni küzdelemben, amely ismét fontosságot nyer a többek közötti etnikai indíttatású regionális konfliktusok és új szélsőséges tendenciák megjelenése közepette".

"Románia mind önállóan, mind európai uniós tagországként az emberek közötti tolerancia, a diszkriminációmentesség és a béke hirdetője marad, aktívan szerepet vállal a holokauszt emlékezetének megőrzésében és kiegészítésében. Mert nem szabad megfeledkeznünk azokról, akiket gyűlöletből megaláztak, megkínoztak, megöltek, mint ahogyan azokról sem, akik saját életüket kockáztatták mások életének megmentése érdekében, megmentve így az emberség eszméjét" - fogalmaz.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn Lengyelországban tartózkodik, ahol részt vesz az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésen.

Kapcsolódók

Kimaradt?