Johannis és a kormány is állást foglalt a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából


Iohannis: Elkötelezetten harcolunk az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen

 

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából Klaus Johannis államfő a közösségi hálón erősítette meg, hogy Románia elkötelezetten lép fel az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. „Ma a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelgünk, és ismét kinyilvánítjuk, hogy elkötelezetten harcolunk az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen' - olvasható Johannis Twitter-üzenetében. 

Az ENSZ 2005 novemberi döntése értelmében január 27-én tartják világszerte a holokauszt áldozatainak emléknapját. 

A holokauszt áldozatai emléknapja alkalmából sajtóközleményben foglalt állást a kormány is. „'Románia kormánya tisztelettel hajt fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt január 27-e, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából” – olvasható dokumentumban, mely szerint a kormány elkötelezetten harcol az antiszemitizmus, a holokauszttagadás és az antiszemitizmusra való felbujtás ellen, és a szolidaritást, valamint a civil szellemiséget tartja egy demokratikus, modern társadalom alapköveinek. A közlemény szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia a közös értékek kohézióját tűzte ki céljául, és az EU-ban a rasszizmus, intolerancia, idegengyűlölet, populizmus, antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd visszaszorítása jelenti a szolidaritás és kohézió megvalósításának központi kérdéskörét. Éppen ezért Románia az utóbbi időben sokat tett a holokauszt áldozatai emlékének megőrzése és a holokausztról való ismeretek oktatása terén. 

Azt is felidézi, hogy 2018 júniusában a román parlament antiszemitizmus-ellenes törvényt fogadott el, amely tartalmazza egyrészt az antiszemitizmus meghatározását, másrészt bűncselekménynek nyilvánítja az antiszemita tartalmú anyagok terjesztését, antiszemita gondolatok, elméletek, doktrínák népszerűsítését. 

Kimaradt?