Határozott fellépést ígért a kormányfő a szélsőségek ellen

A szélsőséges ideológiákkal szembeni határozott fellépés folytatására tett ígéretet Florin Cîţu miniszterelnök a holokauszt romániai áldozatainak emléknapján megfogalmazott üzenetében.

A Iasi-i zsidók összegyújtése Szombati közleményében a kormányfő emlékeztetett: nyolcvan évvel ezelőtt, 1941. október 9-én kezdődött el a dél-bukovinai zsidók deportálása Transznisztriába az Antonescu-rezsim támogatásával. Leszögezte: a román államnak alapvető erkölcsi kötelessége megőrizni és ápolni a romániai holokauszt áldozatainak emlékét, támogatni az utódaikat és a túlélőket.

Florin Cîţu emlékeztetett arra is, hogy a romániai holokauszt „az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd táplálásával” vált lehetségessé, amelyben nagy szerepük volt a második világháború előtti korszak román értelmiségeinek és politikusainak, de az állampolgárok „önkénnyel és törvénytelenségekkel szembeni passzivitásának” is.

A kormányfő ugyanakkor kifejtette: felháborítja a szélsőséges pártok jelenléte a román parlamentben. „Felháborít a holokauszt szimbólumainak trivializálása, a holokauszt relativizálása vagy akár tagadása. Ezek az elfogadhatatlan megnyilvánulások azt jelzik, hogy az állam intézményeinek folytatniuk kell a holokauszt áldozatai emlékének megőrzésére és a szélsőségek elleni fellépésre irányuló erőfeszítéseit” – olvasható a miniszterelnök közleményében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?