Iohannis Bode plágiumügyéről: vannak problémák, amelyeket nagyon komolyan kell venni

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelentette, hogy „vannak olyan kérdések”, amelyeket „nagyon komolyan kell venni” a Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációját érintő plágiumvádakkal kapcsolatban, írta meg a G4 Media hírportál.

Az államfő azt mondta, hogy „legkésőbb” a május végi kormányváltás idejére „egyértelmű döntés születik ebben a kérdésben”.

Fotó: Agerpres

„Abból, amit a nyilvánosságból megértettem, igaz, hogy vannak problémák”, amelyeket „nagyon komolyan kell venni” – mondta Iohannis újságírói kérdésre válaszolva. „Bízom abban, hogy a PNL és Bode úr személyesen elemzi ezeket a kérdéseket és politikai hatásaikat. Arra számítok, hogy legkésőbb a kormányváltás idejére egyértelmű döntés születik ebben a kérdésben” – hangsúlyozta az államfő.

Mint a Maszolon megírtuk, súlyos etikai vétségeket és az esetek többségében a plágium tényét állapította meg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem független szakértőkkel kiegészített vizsgálóbizottsága a Lucian Bode belügyminiszter 2018-ban megvédett doktori dolgozatáról. A szerdán közzétett közleményben a BBTE közli, mivel súlyosan sérült a doktori dolgozatok elkészítésére vonatkozó szakmai-etikai szabályrendszer, indítványozzák a belügyi tárcavezető dolgozata alapján megjelent könyv visszavonását is, az ügyet pedig az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácshoz (CNATDCU) továbbítják a következő törvényes lépések megtétele érdekében. 

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága megvizsgálta Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációját, és arra a következtetésre jutott, hogy „a plágium gyanúja többnyire beigazolódott”, és „a feltárt etikai hiányosságok elég jelentősek ahhoz, hogy megállapítható legyen: a disszertáció »mélyen hibás«” – olvasható a BBTE közleményében. Az Etikai Bizottság ugyanakkor felszólította Bodét, hogy javítsa ki a dolgozatát és vonja vissza az ennek alapján kiadott könyvet.

Nicolae Ciucă pártelnök és kormányfő a Nemzeti Liberális Párt országos politikai bürójának január 30-ai ülését követően kijelentette: a PNL a bíróság döntéséig nem kíván állást foglalni Lucian Bode belügyminiszter elleni plágiumvádak ügyében. „Romániában létezik igazságszolgáltatás. Megvárjuk, hogy járjon le a bírósági per, és amikor jogerős ítélet születik, akkor állást foglalunk” – jelentette ki a PNL országos politikai bürójának hétfői ülése után a sajtónak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Amikor az újságírók szembesítették Klaus Iohannis államfő 2021-es nyilatkozatával, amely szerint a plágiummal gyanúsított köztisztségviselőknek le kellene mondaniuk, a miniszterelnök azt mondta: „Az ország elnökének ezt a nyilatkozatát mindannyian fontosnak tartjuk, csakhogy ez egy olyan folyamat, amely még nem zárult le jogerős bírósági döntéssel.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?