Illegális fakitermelés: fejlesztik a SUMAL rendszert

Folytatják a munkát az illegális fakivágások megállításért. Megfigyelő és ellenőrzési rendszert építenek ki az erdészeti tevékenység nyomon követésére azért, hogy teljes képet kapjanak az erdők állapotáról – írja közleményében az RMDSZ.

 „A kormány jóváhagyta azt a 46 millió eurós beruházást, amelyből a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszert fejlesztjük és egészítjük ki a legkorszerűbb technológiákkal. Ez magába foglalja az ország egész területén elhelyezett kamerahálózatot, amely által még jobban nyomon követhető és valós időben beazonosítható lesz a faanyagszállítmányok útja, illetve egy műholdfelvételek elemzésére alkalmas informatikai rendszert is. Ezáltal nyomon tudjuk követni erdeink állapotát és beazonosítani az esetleges veszélynek kitett területeket, akár az éghajlatváltozás, akár az illegális tevékenység által” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A kép illusztráció | Fotó: Pexels

A kamerás rendszert összekapcsolják a SUMAL 2 rendszerrel és az útadót ellenőrző kamerákhoz hasonlóan riasztást generál majd illegális faanyagszállítmány esetén, ezzel hatékonyabb lesz az ellenőrző szervek munkája. A műholdfelvételek alapján időszakosan azonosítani lehet majd az erdei növényzetben a hiányos területeket, és ezeket elemezve és összevetve a jogszerű fakitermelésre vonatkozó adatokkal, valamint a természeti katasztrófák által érintett területekkel, lehetőség lesz az illegális fakitermelés vagy éghajlatváltozás által veszélyeztetett területek beazonosítására.

A műholdfelvételek fejlett térinformatikai elemzési platformjának, a riasztások helyszíni ellenőrzésére szolgáló mobilalkalmazásnak és egy webGIS portál kifejlesztésének célja az, hogy lehetővé tegye az erdőállományban bekövetkező változások automatikus észlelését, eltérés esetén riasztások generálását, automatikus adatcserét más rendszerekkel és intézményekkel, automatikus térképek készítését az erdőállományban bekövetkezett változásokról. Mindez havonta frissített műholdképek alapján lesz lehetséges.

Az integrált erdőfelügyeleti informatikai rendszer kiépítése a helyreállítási alap digitalizációs fejezetének részeként valósul meg 2024 végéig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?