Így készülnek a télre Szilágy megye útjain

Téli üzemmódba kapcsoltak a szilágysági utakon. A hó eltakarításával foglalkozó cégek beszerezték a csúszásgátló anyagokat, előkészítették a nehézgépjárműveket, a munkások készen állnak három műszakban dolgozni, amint lehull az első hó.

A Szilágy Megyei Tanács a megyei utak karbantartására 4 150 500 lejt különített el a 2021–2022-es téli időszakra, ennek az összegnek a felét már átutalták azon polgármesteri hivatalok részére, amelyek vállalták a körzetükhöz tartozó megyei utak tisztítását. A fennmaradó összeget a következő év elején kapják meg az önkormányzatok – ismertette Szilágyi Róbert, a megyei tanács alelnöke.

A tanács alárendeltségébe tartozó Közvagyont Felügyelő Kft. (Pază Obiective şi Intervenții Srl.) igazgatója és adminisztrátora, Pop Imre elmondta, bár havazásra egyelőre még nem kell számítani, készenlétben állnak, mert ha esni fog, és az eső éjszaka megfagy, intézkedniük kell, ugyanis a jeges, csúszós út még veszélyesebb, mint a hó. Ilyenkor sós homokot szórnak, hogy járhatóvá tegyék az utakat.

Készenlétben a hókotró gépek | Fotók: Kulcsár Mária

„Ez az első tél, amikor cégünk hóeltakarítást is végez, eddig az önkormányzatok vállalták az utak tisztítását, idéntől mi takarítjuk Szilágysomlyótól Sarmaságig, Haraklány és Kusaly területén a főúttól a Szatmár megyei határvonalig húzódó szakaszt. Az elmúlt egy évben több nehézgépjárművet vásárolhattunk, így beszereztük a szükséges gépeket, anyagokat a télre, ez utóbbit Sarmaságon raktároztuk el a régi bányánál, onnan visszük ki majd az utakra” – mondta az igazgató, aki kiemelte, a jövőre nézve újabb eszközöket vásárolnak, hogy a téli időszakban még több útszakaszon végezhessék a hóeltakarítást, mert eddig a megyei utak teljes karbantartását csak a nyári hónapokban végezték.

A megyeközpontban, Zilahon, az önkormányzathoz tartozó Citadin vállalat gondoskodik a zöldövezetek karbantartásáról és az utcák hótalanításáról a téli időszakban. Kulcsár Szabó András, a vállalat gazdasági igazgatója elmondta, felkészültek a télre, beszereztek 200 tonna sót, 110 köbméter sós homokot, 900 köbméter homokot, 9175 kilogramm kalcium-kloridot, és amint ez elfogy, további mennyiséget vásárolnak. Már húsz különböző típusú gép (csúszásgátló anyagot szóró gép, beavatkozásra alkalmas gépkocsi, kotró-rakodó, késes traktor, gréder, homlokrakodó) és 80 alkalmazott áll készenlétben, akik három műszakban dolgoznak majd.

„Amint lehull az első hó, a legforgalmasabb útszakaszokat kezdjük el tisztítani, az oktatási intézmények és a kórházak felé vezető utcákat, hogy a mentőautók számára zöld utat biztosítsuk, valamint azokat, ahol autóbusz jár, hogy zavartalanul közlekedhessenek. Elsőbbséget élveznek a nagy lejtésű útszakaszok – Vártelek körzete, Nagy (Gheorghe Doja) utca, Kossuth utca, Voievod Gelu utca, Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház területe és az Egrespatak felé vezető szakasz –, majd ezeket követően a város többi utcáját is takarítjuk” – mondta a gazdasági igazgató.

Dari Tamás prefektus kedden a Meszes-hegységnél található hóeltakarítási bázisokat, illetve a magyarzsombori (Zimbor) és a csömörlői (Ciumărna) támaszpontot ellenőrizte, ahol a Szilágy megyei országutak hóeltakarítására használt sókészletek és saját vagy bérelt felszerelések találhatóak.

„Ezen a szakaszon nyolc hóeltakarítási bázis működik, összesen 100 tonna homok- és 1680 tonna sókészlettel, ezeket a készleteket szükség szerint kell feltölteni. Az említett bázisokra jelenleg húsz gépet mozgósítanak, amelyek száma a következő időszakban bővül” – ismertette a prefektus.

A legnagyobb gondot az ónos eső okozza, mivel a kiszórt csúszásgátló anyagot a csapadék lemossa, ráadásul a sózás csak 7-8 fokig hatásos. A szakemberek figyelmeztetnek, a napközben lévő kellemes idő ellenére az autóvezetők használjanak megfelelő minőségű és állapotú abroncsokat és készítsék fel a járművet a téli szezonra.

Kapcsolódók

Kimaradt?