Idén eddig rekordmennyiségű szerveltávolítást és -átvételt hajtottak végre Marosvásárhelyen

Rekordszámú szervátvétel, valamint szervszállítás történt az elmúlt időszakban a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban, ezzel országos viszonylatban az első helyen állnak – tájékoztatta szerkesztőségünket az egészségügyi intézmény.

Ezen a héten az idei tizenegyedik szervátvétel történt meg a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban, amellyel az egészségügyi intézmény országosan az első helyre került, ami a szervátvételek, szervszállítások számát illeti.

Az eddigi adatok szerint csak 2014-ben hajtottak végre több szervátvételt, -szállítást, ugyanakkor idén mindössze fél év alatt rekordszintű volt a forgalom. Az előző három évben ritkábbak voltak az ilyen jellegű tevékenységek, tavaly mindössze hét szervet vettek át, 2020-ban ötöt, míg 2019-ben csak négy szervátvétel és -szállítás történt a kórházban.Fotó: MTI/Archív

Az eddigi utolsó szervátvétel a héten történt, egy 54 éves férfinál volt szükség erre, aki szív- és légzéselégtelenséggel került a kórház sürgősségi osztályára.

„Június 29-én hajnalban több marosvásárhelyi, kolozsvári és bukaresti orvoscsoport egy agyhalál állapotában lévő beteg veséjét és a máját szállította el a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházból. Ez a szervátvétel jelenleg a marosvásárhelyi kórházat az első helyre helyezi az országban a 2022-ben átvett és szállított donoroktól kapott szervek számát tekintve. Ez egyben az orvoscsapatok felkészültségének és professzionális munkájának is köszönhető” – tájékoztatott Mariana Negoiţă, a kórház szóvivője.

A donortól kapott veséket a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézetbe, a májat pedig a bukaresti Fundeni Klinikai Intézetbe küldték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?