Három életet mentett meg a balesetben elhunyt csíki fiatalember

Harmadszor végeztek szerveltávolító beavatkozást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az elmúlt hétvégén. Jelentőségét többek között az adja, hogy a rendkívül nagy odafigyelést és szakértelmet igénylő szíveltávolítást is sikerült végrehajtani. A szervet már be is ültették Marosvásárhelyen. A donor egy csíkszentgyörgyi 19 éves fiú volt.

A fiatalember múlt hét közepén, egy közlekedési balesetben szenvedett súlyos sérüléseket: figyelmetlenül kelt át az úton, és egy autó elgázolta. Az intenzív osztályon kezelt, halmozottan sérült áldozatnak többek között bevérzett az agya, illetve a tüdejét ért sérülések miatt légzési elégtelenségek is felléptek nála, és a klinikai halál állapotába került – tudtuk meg a megyei kórház mellkassebészétől, dr. Adrian Dobrică szakorvostól.

„Szombaton kérdezték meg a szülőket, hogy beleegyeznének-e a szerveltávolító műtétbe. A gesztus kimondhatatlan nagylelkűségről árulkodik, és minden szempontból elismerésre méltó, mivel az utóbbi egy-két évben nagyon megritkult azok száma, akik hajlandóak elhunyt szeretteikkel kapcsolatban ilyen döntést meghozni. Sajnos a közvéleményben ezt ellenző hozzáállás alakult ki, amelyet több oldalról is táplálnak, holott ezzel sok ember életét menthetnénk meg” – fejtette ki a mellkassebész.

A szerveltávolító műtét szombatról vasárnapra virradóra zajlott, és kilenc órán át tartott. A beavatkozást végző orvosok Bukarestből, Marosvásárhelyről és Kolozsvárról érkeztek Csíkszeredába. A csíkszentgyörgyi fiú szívét Marosvásárhelyre szállították, ahol azonnal be is ültették egy 49 férfinak, aki egy éve várakozott donorra. Romániában egyébként csak három olyan szívdonorra váró személy van, akinek a szervezete be tudta volna befogadni a szervet, mivel a csíkszentgyörgyi fiú vércsoportja viszonylag ritka, B-negatív. A tavalyi 11 szívátültetés után, idén az első ilyen beavatkozás volt Marosvásárhelyen. Ez is azt a tényt bizonyítja, hogy a korábbi évekhez viszonyítva, mintegy négyszer kevesebb a szervdonorok száma – ismertette dr. Adrian Dobrică.

A szerveltávolítás után a májat Bukarestbe, a Fundeni klinikára szállították, a veséket Kolozsvárra, amelyeket két különböző, vesére váró személy kap meg, a szaruhártyák Csíkszeredában maradtak, amelyet dr. Nagy Előd szemész szakorvos távolított el. Ezeken kívül, különböző szöveteket és csontdarabokat is eltávolítottak.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?