Apja veséjével élhet tovább egy csíkszeredai lány

Sikeres veseátültetést hajtottak végre Brassóban egy magánklinikán. A transzplantáció egy 21 éves csíkszeredai lány életét változtatta meg. A donor a 42 éves édesapja volt.

A mytex.ro beszámolója szerint a tíz órás műtétet a brassói Sf. Constantin Kórházban hajtották végre. Az operációt a sebészeti részleg vezetője, dr. Bogdan Moldovan irányításával egy román és svájci orvosokból álló csapat végezte.

A szervátültetés után a csíkszeredai férfi elmondta, jól érzi magát, és nagyon hálás azért, hogy a lányának nem kell többé dialízisre járnia. „Teljesült az álmunk, kaptunk egy új esélyt. Most már van miben reménykednünk” – mondta a donor apuka. A lánya is jól van, dr. Bogdan Moldovan szerint a transzplantáció remekül sikerült.

A donor veséjét laporoszkópos technológiával távolították el a szervezetéből, ez volt az oka is annak, hogy a beavatkozás elhúzódott. A lánynak eddig is csak egy veséje volt, de nem működött, ezért ezt a szervet is eltávolították a műtét során. Az orvosok szerint ezentúl normális életet élhet.

A brassói műtét volt az első veseátültetés, amelyet magánklinikán hajtottak végre Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?