Hősök nélkül bátortalanok és erőtlenek is vagyunk – ’56-os megemlékezés Sarmaságon

Ünnepi istentisztelettel kezdődött vasárnap délelőtt a szilágysági Sarmaságon az 1956-os magyar forradalom tiszteletére szervezett megemlékezés. A falu hölgyei, közel hetvenen, helyi népviseletbe öltözve érkeztek a református templomba a Varrd magad a viseleted projektnek köszönhetően, ami a napokban ért véget a településen.

Püsök József Attila helyi lelkész kiemelte, az októberi hónap a keresztény magyar reformátusok számára ünnepteli hónap, tele van áldott ünnepi pillanatokkal, amelyekre jó visszaemlékezni, mert általa erősödünk, ezért van miért hálát adni.

Saját készítésű népviseletet viseltek„A fülekben cseng a tegnapi nap oly sokat hallott mottója, felkiáltása: tisztelet a hősöknek!. Azoknak a hősöknek, akik minden józan gondolat ellenére kiálltak és kiáltottak. Ők nem erősek voltak, hanem bátrak. A bátrak álltak ki, ők kiáltottak 1956-ban. A bátrak győztek a vörös terror, az elnyomó hatalom ellen annak ellenére, hogy az ismert arány nem ezt jósolta. A kicsi szürkék és a nagy vörös harcában a kicsi szürkék győzedelmeskedtek. A bátrak kiáltottak, és kiáltásukra elcsendesedett egész Európa” – fogalmazta meg a lelkész.

A lelkipásztor szerint „miután lezajlottak a forradalmak, a csend még sokáig fájt sokaknak”. „Mi azért vagyunk itt, hogy ne legyen végleg csend, hogy szóljunk, emlékezzünk, gondolatban és imádságban hálát adjunk. (...) Élünk a múltból, abból táplálkozunk, és ez így van jól, amíg a jövőt tervezzük és építjük. Éljünk, a múltból, mert aki a múltat feledi, az a jövőt nem érdemli. Nemcsak kevesen, de hősök nélkül lassan bátortalanok és erőtlenek is vagyunk” – mondta Püsök József Attila, hozzátéve, a tisztelet a hősöké, de a dicsőség Istené.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint fogalmazott: A szabadság ma mást jelent, mert ma, ha valaki azt kiáltja, hogy szabadság, arra gondol, hogy neki legyen szabad másként gondolkodni, neki legyen szabad más értéket vallani, a szemetet az érték helyett értékesíteni. „Ez nem szabadság, ez szabadosság” – figyelmeztetett.

Az istentisztelet keretében ünnepi beszédet tartott Horváth József történelemtanár, ismertetve az 1956-os eseményeket. Az irodalmi, kulturális megemlékezés során Erdei Kristóf szavalata hangzott el, majd a SZÓmiSZÓ együttes megzenésített versekkel emelte a megemlékezés bensőséges hangulatát. Berki Edith, az RMDSZ sarmasági szervezetének és nőszervezetének elnöke, a Varrd magad a viselet program kapcsán elmondta: az is a szabadság egyik formája, hogy a hölgyek népviseletet öltve mehettek templomba, ezért ezt büszkén és minél gyakrabban viseljék a jövőben.

Dombi Attila polgármester és Dari Tamás, a szintén sarmasági illetőségű prefektus koszorúz | A szerző felvételei

Seres Dénes parlamenti képviselő a napot összefoglalva kiemelte: a sarmaságiak éltetik a hagyományt, hozzák a múltból, és átadják a jövőnek. Az istentisztelet után a megyei és helyi elöljárók koszorúzással emlékeztek meg a forradalom hőseiről.

Megemlékezés Zilahon és Szilágysomlyón

Szombat délután a zilahi belvárosi református templom kertjében felállított ‘56-os kopjafánál a forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján gyertyagyújtással emlékeztek meg a hősökről. Szilágysomlyón a Báthory István Alapítvány és az EMKE szilágysomlyói és környékbeli tagjai a járványhelyzetre való tekintettel szűk körben rótták le tiszteletüket az októberi hősök nagysága előtt, jelezve, hogy október 23-ának a szellemiségét ápolni és tovább vinni mindenkor kötelesség.Gyertyagyújtás Zilahon

Kapcsolódók

Kimaradt?