Hogyan működhetett engedély nélkül a felrobbant töltőállomás? – Reakciók a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől

A robbanások helyszínéül szolgáló crevediai LPG-állomást a Katasztrófavédelmi Felügyelőség többször megbírságolta, és 2020 szeptembere óta bezáratta, ennek ellenére továbbra is működött. Az ügyészség vizsgálata a katasztrófavédelem szerepének megállapítására irányul, hogy miért nem biztosította, hogy tovább ne működjön. Az egyik hatóság, amelyiknek tudnia kellett volna arról, hogy még mindig működik, az a rendőrség.

Szabálytalanságok egész sorát tárták fel eddig a crevediai autógáz-töltőállomás ügyében. Kiderült, a caracali szociáldemokrata párti polgármester fiának töltőállomását csak papíron zártak be. A hatóságok orra előtt olyan események zajlottak, amelyek bármikor tragédiába torkollhattak – írja a HotNews.

Fotók forrása: az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség Facebook-oldala

A Dâmbovița Megyei Rendőr-felügyelőség hétfői közleménye szerint „nem érkezett bejelentés, petíció, tájékoztatás állampolgároktól vagy más intézményektől az ott zajló tevékenységgel kapcsolatban”.

Azt is közölték, 2022-től elrendelték, hogy a haladási sebesség mérésére és a közúti forgalom figyelésére szolgáló eszközöket csak feliratozott rendőrautókból használják, így nem valósak az arra vonatkozó kijelentések, hogy egy felirat nélküli speciális jármű az épület közelében tartózkodott, közölte a rendőrség.

„Ott volt a radar”

A helyiek azt állítják, hogy a rendőrség radarozó autója az illegális LPG-állomás kapujában állt. „A radar ott volt. Rendszám nélküli autójuk volt. Ez volt a kedvenc helyük. Egy fehér Logan sötétített ablakokkal” – mondta egy helyi lakos a PressOne-nak, idézi a HotNews.

Mint írtuk, Ionuţ Daniel Doldureának, Caracal PSD-s polgármestere fiának, Ion Doldureának a cégét, ahol a robbanás történt, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség több alkalommal megbírságolta az intézkedések be nem tartásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt. 2020. szeptember 30-án a cég értesítette a hatóságokat, hogy bezárja a telephelyet.

Alex Florenta főügyész szerint a bezárást követően, 2020 őszétől az országszerte 25 munkaponttal rendelkező cég csak tartálykocsik parkolóhelyeként működött volna, de a tartálykocsikból áttöltések rendszeresen történtek, bár már nem volt erre semmiféle felhatalmazásuk.

Bogdan Despescu, a Belügyminisztérium államtitkára vasárnap a Digi24 tévécsatorna műsorában elmondta, hogy elemzést kért a crevediai cég tevékenységével kapcsolatban.

„Az első adatokat az ügyész rendelkezésére bocsátották, és a bizonyítékok részét képezik” – mondta Despescu. Az államtitkár többet nem árult el, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

Három büntetőügy

A crevediai robbanások után három büntetőeljárás indult. A Legfőbb Ügyészség gondatlanságból elkövetett rongálás és katasztrófa okozása ügyében indított eljárást, de a nyomozások függvényében a cselekmény minősítése módosulhat.

„A katasztrófába az is beleértendő, hogy az esemény következménye kettő vagy több személy halála vagy testi sértés” – jelentette ki a főügyész.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség hány ellenőrzést végzett az állomás bezárása után, azt válaszolta: nincs adatuk erről, ezt próbálják dokumentálni, hogy mit csináltak az intézmények az engedély visszavonása után.

A Korrupcióellenes Ügyészség bűnügyi vizsgálatot indított, melyben ellenőrző feladatokkal ellátott tisztviselők esetleges korrupciós cselekményeit vizsgálja – közölték igazságügyi források a HotNews.ro-val.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség időrendi sorrendben közölte az ellenőrzéseket és a büntetések kiszabását, mivel számos szabálytalanságot fedeztek fel, egy adott ponton működési engedélyt is megvonták a munkaponttól, majd további büntetéseket szabtak ki.

Fotó forrása: Dâmbovița Megyei Katasztrófavédelem facebook-oldala

A létesítményt 2011.októberében a Dâmbovița Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzvédelmi szempontból engedélyezte, mint SKID típusú, 4000 literes kapacitású LPG-töltőállomás rendszert.

 A felügyelőség 2020 júliusának végén bejelentés nélküli ellenőrzést végzett a helyszínen, és megállapította, hogy „a SKID a telephelyen belül került áthelyezésre. A létesítmény új helyzetéből adódóan az engedély kiadásának alapjául szolgáló biztonsági távolságokat már nem tartották be a szomszédok és az elektromos szerelések irányába” – áll a közleményben.

Emiatt a tűzvédelmi engedélye érvényességét veszítette. 10 ezer lejre büntették ugyanakkor nem jóváhagyott LPG átemelő szivattyú használata miatt, valamint amiatt is, mert egy olyan töltőállomás is volt a telephelyen, amivel saját járműveikbe dízel üzemanyagot töltöttek, és amiből szivárgott az üzemanyag.  

A katasztrófavédelem értesítette a megyei cégnyilvántartást, a megyei törvényszéket, prefektúrát, a megyei építésügyi felügyelőséget, a megyei tanácsot, a környezetvédelmi ügynökséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét és a Crevediai Polgármesteri Hivatalt is.

2020.szeptember végén be nem jelentett ellenőrzést végeztek és megállapították, hogy a cég továbbra is működik. A tűzvédelmi felhatalmazás nélküli működés miatt 30 ezer lejes bírsággal szankcionáltak. A helyszínen találtak egy nem engedélyezett tartályt, emiatt további 10 000 lejes bírságot szabtak ki.

2020.szeptemberében a társulási gyűlés a Crevediában működő munkapont bezárásáról döntött, erről értesítették a katasztrófavédelmet is októberben.

„A szóban forgó munkapont működésének leállítására intézményünknek nincs jogi hatásköre” – közölte a katasztrófavédelem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?