Helyi fizetőeszközt bocsát ki egy erdélyi falu

A csügepénznek fordítható ciugubannal a környezettudatos viselkedést fejlesztenék.

Ciuguban néven helyi pénzt bocsát ki Maroscsüged önkormányzata. A Fehér megyei településen ezzel szeretnék ösztönözni az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre.

A projekt keretében a településen pillepalackok, üvegpalackok és fémdobozok leadására alkalmas automatákat helyeznek el. Ezek ciugubant bocsátanak ki a leadott csomagolóanyagok ellenében. A községi fizetőeszközt lejre lehet majd átváltani.Fotó: administratie.ro

Az önkormányzat közleménye szerint az első, Zöldike (Verzulică), az újrahasznosító robot nevű automatát már fel is állították az iskolaudvaron. Ebben a diákok helyezhetik el az újrahasznosítható hulladékokat. A 2021/2022-es iskolaév kezdetén a tanulók a leadott hulladékért cserébe kapott virtuális pénzt valódi pénzre válthatják majd, amit iskolai projektekre és iskolán kívüli tevékenységekre fordíthatnak.

Az önkormányzat további automatákat fog elhelyezni a település különböző pontjain, ahol bárki leadhatja az újrahasznosítható hulladékait. Az ezekért kapott ciugubant a lakosok a projektbe bekapcsolódó boltokban vásárolhatják majd le. A község vezetői fontolgatják, hogy a helyi virtuális pénzt adókedvezmény formájában is fel lehessen használni.

Gheorghe Damian polgármester elmondása szerint az akció célja, hogy a gyerekeket ráneveljék a környezettudatos viselkedésre. A projektet az önkormányzat az amerikai ENVIPCO céggel együttműködve valósítja mely, mely a világ egyik vezető, újrahasznosítható hulladékot átvevő automatákat gyártó cége.

(Nyitókép: urbeamea.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?