banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Speciális illetéket vetnek ki azokra, akik nem kötnek szemétszállítási szerződést

Speciális illetéket rónak ki azokra a nagyváradiakra, akik nem kötnek szerződést a hulladékkezelő vállalattal. Az új hulladékgazdálkodási stratégia a bihari megyeszékhelyen nem várt akadályokba ütközik, a lakótársulások háromnegyede még mindig nem hajlandó elfogadni és aláírni a monopolhelyzetbe hozott szolgáltató egyoldalú ajánlatát.

Azok a nagyváradi magánszemélyek, akik június 1-jéig nem kötnek szerződést a szemétszállító céggel, július 1-jétől kezdődően havi 27,5 lej speciális illeték kifizetésére kötelezhetők – tudatta közleményében a nagyváradi városháza. Közleményében a helyhatóság leszögezi: a megadott határidőt követően „minden személyre” kivetik az illetéket (amit 20 lejről emelt fel legutóbbi ülésén a képviselő-testület), a valóságban azonban nem személyekről, hanem háztartásokról van szó.

Arról, hogy milyen formában vetik ki a speciális illetéket és azt hogyan hajtják majd be, májusi ülésén dönt a tanács. „Megjegyzendő, hogy addig a helyi rendőrség 500 és 1000 lej közötti összegre büntetheti azokat a lakástulajdonosokat, akiknek nincsen érvényes szemétszállítási szerződésük” – fogalmaz a közleményében a polgármesteri hivatal.

Nagyváradon és a metropoliszövezetben a korábban meghirdetett tender nyerteseként a RER Vest Rt. Kapta meg a jogot a – szelektív – szemétgyűjtésre és a vállalat kötelessége szerződést kötni a városban, illetve ennek körzetében a lakástulajdonosokkal. Mindeddig azonban akadozva haladt a szerződéskötés, mert sem az emberek tájékoztatása, sem a vállalat hozzáállása nem volt megfelelő.

Nagyvárad esetében a RER-nek a magánházak tulajdonosai 92 százalékával sikerült szerződést kötnie, ami kiemelkedően jó aránynak tekinthető, tehát a 20 433 potenciális ügyfélből 18 836-tal sikerült az írásos megegyezés aláírása a szolgáltatás biztosításáról.

Nem ilyen rózsás a helyzet a tömbháznegyedekben, ahol a lakótársulásoknak mindössze a 24 százaléka, 882-ből mindössze 212 fogadta el a RER ajánlatát. A szerződést – egyelőre – megtagadó lakótársulások szerint a monopolhelyzetben lévő vállalat indokolatlanul magas árakat szabott meg, amit nem hajlandóak elfogadni. A polgármester, Florin Birta személyes közvetítésével és közbeavatkozásával megkezdődött ugyan a közeledés a szolgáltató és a tulajdonosi társulások között, de megállapodásról még egyáltalán nem lehet beszélni.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?