Sepsiszentgyörgyön külön gyűjtik a biológiailag lebomló hulladékot

Minden sepsiszentgyörgyi család egy biohulladék gyűjtésére alkalmas vedret kap a köztisztasági vállalattól és ezzel kibővítik a szelektíven gyűjtött hulladékok körét.

Máthé László a Tega köztisztasági vállalat igazgatója rámutatott az Európai Unióban, így Romániában is kötelező a biológiai eredetű hulladékok szelektív gyűjtése. Sepsiszentgyörgy egy uniós kötelezettségnek tesz eleget, hogy október második felétől a város minden pontján lehetséges lesz a lebomló hulladékot külön gyűjteni. Az igazgató hozzátette: a biohulladék külön gyűjtését egyelőre nem terjesztik ki a falvakra is, mivel az uniós irányelvek szerint vidéken ezt mindenki saját háza táján, komposztálással köteles megoldani.

Háromszéken jelenleg külön gyűjtik be a háztartási szemetet, illetve az újrahasznosítható műanyag, papír, üveg hulladékokat és ettől a hónaptól Sepsiszentgyörgyön ezek mellett szelektíven gyűjtik a biológiailag lebomló hulladékot is. Máthé László bizakodó az új rendszer sikerében és emlékeztetett, hogy amikor a szelektív gyűjtést elkezdték akadozva indult, időbe telt míg megszokták és nem keverték össze a háztartási hulladékot az újrahasznosítható anyagokkal. Most is hasonló a helyzet, de az emberek jól reagálnak rá, mondta Máthé László.

A Tega köztisztasági vállalat vezetője hozzátette: a sepsiszentgyörgyieknek adományozott vederrel segíteni szeretnék ezt a folyamatot, ám azt nem kötelező használni, bármilyen más tárolóedénybe lehet gyűjteni a biohulladékot. A köztisztasági vállalat egy információs kampányt is tervez, amely által elmagyarázzák a lakóknak, hogy mi a helyes eljárás. Máthé László szerint hasznos a biohulladék gyűjtése, erről mi sem tanúskodik jobban, mint az, hogy Sepsiszentgyörgyön a TEGA a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület 3200 háztartásnak adott át éppen a helyi zöld hulladékból készített virágföldet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?