Három nappal az urnazárás után is folytatódik a káosz a szavazatszámlálás körül

A káosz három nappal a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások urnazárása után is fennáll. Miután hétfőn több száz szavazóhelyiség elnöke órákig ült a napon, fizikailag kimerülve, hogy befejezze a folyamatot, kedden és szerdán már sokan választási csalást emlegettek, és büntetőfeljelentések érkeztek a Központi Választási Iroda (BEC) és az Állandó Választási Hatóság (AEP) ellen.

Mint megírtuk, hétfőn reggel Bukarestben és több nagyvárosban hatalmas sorok alakultak ki a választási irodák előtt. A szavazókörzetek képviselői a tűző napon, étlen-szomjan órákat várakoztak, hogy leadhassák a zsákokba csomagolt szavazólapokat. Azt panaszolták, hogy hasonlót soha nem tapasztaltak, rendetlenség és zűrzavar uralkodik. Fotó: AgerpresAz ország 22 megyéjében hétfőn este felfüggesztették a szavazatok szállítását a választási irodákba, a jegyzőkönyveket, a zsákokat, a választási anyagokat a belügyminisztériumi alkalmazottak őrizték, amíg kedden újraindult az eljárás.

Kedd este a Konstanca megyei Costineștiben ötödszörre is újraszámolták a mintegy kétezer leadott szavazatot, miután a két jelöltet kezdetben mindössze egy szavazat választotta el egymástól. Később több problémára is fény derült, többek között kiderült, hogy két ukrán állampolgár annak ellenére szavazott, thogy erre nem volt jogosult.Fotó: Vargyasi Levente
A legfeszültebb helyzet azonban a főváros 1-es és 2-es kerületében van, ahol Clotilde Armand és Radu Mihaiu polgármesterek választási csalást kiáltanak.

Radu Mihaiu bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a 2-es kerület választási irodája ellen hivatali visszaélés és közokirat-hamisításra való felbujtás miatt. Egy Facebook-bejegyzésben azt állítja, hogy „világosan látszik, hogyan próbálják manipulálni a választásokat”. Szerinte, 504 leadott szavazat eltűnt.

Az 1-es szektorban Clotilde Armand bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz Toni Greblă, az AEP vezetője ellen, hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolva őt.
„A fáradtság miatt a szavazóhelyiségek tagjai és elnökei kénytelenek voltak durván meghamisított jegyzőkönyveket készíteni. Számtalan probléma, számtalan szabálytalanság derült ki, mindez a fáradtság miatt. Az emberek 30 órát vártak, hogy megszámolják a szavazólapokat, majd további 30 órát álltak sorban, hogy leadják a zsákokat” – sorolta Clotilde Armand.Fotó: MTI
Kedden Toni Greblă, az AEP elnöke a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, „kisebb-nagyobb hibák vannak, de ezeket kijavítják”, mivel a központi számlálórendszer nem teszi lehetővé a jegyzőkönyvek érvényesítését, ha a számok nem egyeznek. .

„Az AEP feladatai akkor érnek véget, amikor a szavazóhelyiségben befejeződik a művelet. Ezután a polgármestereken múlik, hogy jó munkakörülményeket biztosítsanak a választási irodák tagjainak. Előre tudták, hogy hőhullám lesz, de nem tettek semmit a normális munkakörülmények biztosítása érdekében” – tette hozzá Toni Greblă.

Szerdán a VotCorect koalíció megfelelő szavazatszámlálást követelt, és arra figyelmeztetett, hogy a választásokat nem szervezték meg megfelelően. Meglátásuk szerint a zűrzavart a választások összevonása okozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?