Hamis oltási igazolványokat kiadó háziorvos ügyében nyomoznak Szatmár megyében

Csütörtök hajnalban nagyszabású rendőrségi akció volt Szatmár megyében. Ez egy jóval kiterjedtebb nyomozás része, amelynek keretében összesen 13 házkutatást tartottak Szatmár mellett Kolozs és Temes megyében. Sőt bevonták a nagykárolyi, avasfelsőfalui és krasznabélteki rendőröket is.

A rendőrség hivatalos, néhány soros közleményéből annyi derül ki, hogy koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos visszaélések ügyében nyomoznak.

A bűnügyekben jól informált Presasm.ro hírportál szerint az ügy igazából egy személyre fókuszál: egy háziorvosra, akinek a megyeszékhelyen és egy vidéki településen is van rendelője. A gyanú szerint 2021 augusztusa és november 15. között a gyanúsított oltási igazolványokat állított ki olyan személyek nevére, akik igazából nem kapták meg a Covid-19 elleni védőoltást.

A rendőrségi fotók alapján a hatóságok nagy mennyiségű készpénzt, elsősorban forintot, de eurót is lefoglaltak.

Szatmár megyében nem ez az első hamis oltási igazolványok kiadását vizsgáló rendőrségi eljárás. 2021 novemberében buktatták le azt a csoportosulást, amely a Pete–Csengersima határátkelőhelyen felállított oltási központban több hónap alatt nagyjából 2000 hamis oltási igazolást adott ki. Darabját 200 és 300 euró közötti áron értékesítették a közvetítők által leadott adatok és megrendelések alapján.

Az Agepres tájékoztatása szerint összesen 13 házkutatást tartanak csütörtökön Szatmár, Kolozs és Temes megyében hamis oltási igazolványokkal kapcsolatos ügyben.

A román rendőrség tájékoztatása szerint informatikai csalás, informatikai csalásban való bűnrészesség, illetve közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításban való bűnrészesség gyanúja miatt vizsgálódnak. Az ügyben 18 személyt kísérnek be kihallgatásra. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?