Azok is könnyebben jutnak Covid-igazolványhoz, akiket külföldön oltottak be

Az oltási igazolásokat hamarosan gond nélkül ki lehet állítani Romániában, mind az országban élők számára, akik egy dózist vagy booster adagot kaptak egy másik országban, mind a külföldiek számára, akik legalább egy adagot kaptak Romániában. A rendelkezés az egészségügyi minisztérium által készített sürgősségi rendelettervezetben szerepel, amely a mai kormányülés napirendjén szerepel.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy egyértelműen szabályozzák a külföldön kiállított oltásigazolásokat. Többen panaszkodtak amiatt, akiket az országon kívül oltottak be vagy oltásukat az országon kívül ismételték meg, és akiknek nehézségbe ütközött az oltási bizonyítvány kiadása.

A rendelettervezet szerint a román állam által kiállított digitális oltási bizonyítványra jogosultak:

  • olyan román állampolgárok, akik legalább egy adat oltást vettek fel Romániában;
  • az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség azon állampolgárai, akik a három oltás közül legalább egyet megkaptak Romániában;
  • román állampolgárok és családtagjaik, akiket egy harmadik országban oltottak be olyan vakcinával, amely szerepel a Romániában elfogadott védőoltások között;
  • egy harmadik ország állampolgárai, akik jogszerűen tartózkodnak Romániában, és az itt elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva.

Fotó: Rendőrség

Az egészségügyi minisztérium által készített sürgősségi rendelettervezet a szerdai kormányülés napirendjén is szerepelt, de nem fogadták el. Csütörtök délutánra újabb kormányülést hívtak össze, amelynek napirendjén ismét szerepel ez a tervezet.

Jelenleg Romániában a digitális zöldigazolványt a teljes oltási ütemterv – két adag Pfizer, Moderna vagy Astra Zeneca vakcina vagy egy adag Johnson&Johnson vakcina – után állítják ki. A koronavírus elleni oltás harmadik adagja (emlékeztető adag) után az új oltási bizonyítványt ITT lehet letölteni.

Február 1-jétől azoknak a személyeknek, akik csak két oltást kaptak, és azóta több mint kilenc hónap telt el, fel kell venniük a harmadik adagot ahhoz, hogy más uniós országokba utazhassanak, mivel a zöldigazolvány a harmadik adag nélkül kilenc hónap elteltével érvényét veszti.

Romániában azonban egyelőre minden zöldigazolvány érvényes, függetlenül attól, hogy az első oltási program óta eltelt kilenc hónap vagy sem. Raed Arafat belügyi államtitkár hétfőn bejelentette, hogy ezt „hamarosan" szabályozni fogják Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?