„Hab a tortán” – off-road pályával és ökológiai kutatóközponttal „színesítik” a Réz-hegységet

Noha csak szeptember végén kezdték el a munkát, az év végéig végezniük kell a Réz-hegység természetvédelmi övezetben zajló beruházások kivitelezésével. A romániai védett övezetek országos felügyeletével közösen, uniós támogatással finanszírozott 9,4 millió lejes projektek részeként Kisősi (Aușeu) és Sólyomkővár (Șinteu) térségének idegenforgalmi lehetőségeit kívánják fejleszteni, ugyanakkor környezetvédelmi szerepe is lesz az építkezésnek.

Off-road motoros segített a nyomvonal tervezésében | Fotó: Bihar Megye Tanácsa

Így annak a terepmotorozásra szánt pályának, amelynek a nyomvonalát korábban egy olasz off-road-bajnok segítségével tervezték meg, hogy a lehető legideálisabb legyen a sportág kedvelői számára. A térség már amúgy is népszerű a motorosok és ATV-sek körében, a pálya elkészültével viszont az önkormányzatok abban bíznak, hogy így ezentúl majd nem hajtanak be az erdőbe, a természetvédelmi övezetbe. Ha mégis, akkor büntetésre számíthatnak, mivel a projekt részeként térfigyelő kamerákat is elhegyeznek majd a szabálysértők beazonosításához.

A pálya ugyanakkor hivatalos országos és nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas lesz. A Kisősi (Aușeu) községhez tartozó Tőtös (Groși) falu szélén húzódik 1,7 kilométeren. A nyomvonal bejáratánál filegóriákat, tűzrakó helyeket és parkolót is kialakítanak, és persze mosdót, valamint a pálya üzemeltetéséhez szükséges épületet is kialakítanak. A környezetvédelmi övezetet védőkorláttal óvják majd, de 140 fát is elültetnek a területen.

A héten tarott terepszemle alkalmával Mircea Mălan, a Bihar megyei tanács alelnöke azt mondta, hogy a munkálatok 42 százalékával már végeztek, a beruházás révén pedig „kiköltöztetik” a zajt és a légszennyezést a védett övezetből annak a széléra. „Ez nagyon ambiciózus projekt, mert bár csak szeptember 28-án kezdték a munkát az idei év végéig be is kell azt fejezni” – állapította meg.

Kisősi polgármestere, Mitică Lazăr szerint a Réz-hegység természetvédelmi övezet jelentős idegenforgalmi potenciállal bír. Megjegyezte, a községben építettek hidakat, műutakat, van csatornahálózat, de ilyen jellegű beruházás még nem volt. „Ez lesz a hab a tortán” – fogalmazott.

Sólyomkőváron kutató- és oktatóközpont épül | Fotó: Bihar Megye Tanácsa

Ez év végéig kell lezárniuk az „építőtelepet” Sólyomkőváron is, ahol egy ökológiai kutató- és oktatóközponton dolgoznak egy nagyjából hét hektáros területen, amelyet a helyi önkormányzat bocsájtott a rendelkezésükre. A konferenciateremmel és egyéb irodákkal ellátott főépület mellett 13 faházikó is helyet kap, de egy kisebb tavat is kialakítanak központ területén. A terepszemlére Lasak Benedek, a település polgármestere kísérte el Mălant, aki a Silvania építkezésivállalat tájékoztatása alapján azt mondta, hogy a munkálatok 60 százalékával már végeztek. Az építkezéshez kizárólag természetes anyagokat használnak, és bár az időjárás nehezíti a feldatatot, további munkásokat hívnak majd be, hogy időben elkészüljenek kivitelezéssel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?