Felzárkóztatás: ismét mélyszegénység-konferenciát tartottak Hargita megyében

A mélyszegénységben élő roma közösségek gondolatait áthatóan egybefogó hangként megszólaltató érdekképviseleti szerveződés létrejöttének igénye fogalmazódott meg a csíkszeredai megyeházán tartott május 5-i, csütörtöki egyeztető gyűlésen a DREAM ROAD keretében – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsa.

Az önkormányzat közel két éve működő Mélyszegénység Munkacsoportjának célja a Hargita megyében élő roma közösségek kulturális identitásának megőrzése, valamint az Interreg program által finanszírozott DREAM ROAD (Danube REgion for improved Access and eMpowerment of ROmA Development) nevet viselő projekt tevékenységén keresztül– írják közleményükben.

A találkozó egyik célja volt az, hogy az aktuális nehézségek mentén megfogalmazzák azokat a szakterületeket, amelyeken mielőbb lépni kell. Nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúságra, mivel az ő nevelésük, taníttatásuk nagyban összefügg azzal, hogyan integrálódnak a társadalomba. Ezért a kezdeményezők céljai közé tartozik az is, hogy segítsék őket az iskolai vizsgákra való felkészülésben, valamint tájékoztassák az oktatási intézmények nyújtotta lehetőségekről.

A csütörtöki találkozón résztvevők közül többen foglalkoznak naponta a roma gyerekek lelki és fizikai egészségével. Ráadásul már készülőben van egy roma szótár is, amely egyedülálló kezdeményezés – hangzott el a találkozón.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy igény van egy olyan szerveződés létrejöttére, amely túlmutat a politikai, vallási és gazdasági érdekeken, és elsősorban a romák és nem romák hatékony és békés együttélését, valamint a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatását segíti.

Hargita Megye Tanácsa idén véglegesíti az erre vonatkozó stratégiáját, amelynek elkészítésében a roma képviselők is együttműködnek. A találkozó végeztével gyergyói, csíki és udvarhelyszéki tevékenységeikről számoltak be a résztvevők, szó volt kulturális, szociális és társadalmi célzatú aktivitásokról.

A találkozó ideje alatt a roma közösség néhány tagja éles szóváltásba keveredett a megyeháza előtt. A történtekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke így nyilatkozott: „Sajnos van, aki a romák nevében a szerencsétlenséget provokációra használja. Arra kérünk mindenkit, hogy ne álljanak szóba ilyen személyekkel, és kerüljék a rosszindulatú provokátorokat, hiszen ezek a roma közösség hátrányára válnak. Egy személy az önös ambícióira nem használhatja fel a roma közösséget! Sajnálom, hogy akadnak ilyen emberek, akik kihasználják az egyszerűbben gondolkodó és nehéz helyzetben lévőket.” 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?