Felmérés: a pénzhiány és a rossz döntéstől való félelem miatt halogatják a házasságot a fiatalok

Romániában is egyre később házasodnak a fiatalok, ez a társadalmi változás világszerte megfigyelhető. A Reveal Marketing felméréséből kiderül, hogy a romániaiak szerint a házasságkötés ideális ideje 26 éves kor a nők, míg 28 a férfiak számára. Az adatok alapján a válaszadók közel felének (47 százalék) jobb véleménye van a házasságról, mint az élettársi viszonyról.

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, hogy a részvevők mit gondolnak a közeljövőben történő családalapítás lehetőségéről. Minden ötödik egyedülálló válaszadó nem tervez házasságot kötni, vagy életre szóló kapcsolatba lépni valakivel. A férfiaknál ez az arány 12 százalék, a nőknél 25 százalék, különösen a szinglik és az elváltak válaszolták ezt – írja a HotNews.

Fotó: Adobe Stock

Korcsoportok szerint a 24–35 évesek 70 százaléka a közeljövőben megházasodna, őket követik a 18–24 évesek (69 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 34 százaléka nem szeretne megházasodni.

A felmérésből az is kiderül, hogy legtöbben a pénz és anyagi javak hiánya miatt (55 százalék) döntenek a házasság halogatása mellett. Nagyon sokan a kudarctól, valamint rossz döntéstől való félelem (44 százalék) miatt nem házasodnak, ugyanakkor a válaszok között a munkahelyi nyomás (39 százalék) is szerepel.

A megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy a házasság csak akkor érvényes, ha hivatalos dokumentumok által elismert, és 51 százaléka szerint csak egy pap érvényesítheti az esküt.

Továbbá a válaszadók csupán 37 százaléka ért egyet azzal, hogy a házasságban a férfinak idősebbnek kell lennie. A felmérésben részt vevők életkorának növekedésével ez az arány csökken, tehát a 18–24 évesek 56 százaléka, a 45–55 évesek 28 százaléka egyetért az állítással.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg azok körében is, akik szerint a nőnek kellene többet foglalkoznia az otthoni munkával és a gyermekneveléssel. Az 55 év felettiek 30 százaléka, a 28–24 évesek 55 százaléka egyetért ezzel a kijelentéssel.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban 81 343 házasságot regisztráltak Romániában. 1946 óta nem volt még ennyire alacsony a házasságkötések száma. 2019-hez képest 2020-ban 47 267-tel kevesebb házasságot jegyeztek be – ez nagyrészt a koronavírus-járvány miatt hozott megszorítások számlájára írható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?