Eugen Tomac: az EU Bírósága elé állítható Ausztria, ha ellenzi Románia schengeni csatlakozását

Az Európai Unió bírósága elé állítaná Ausztriát Eugen Tomac európai parlamenti képviselő, ha a belügyminisztere Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülésén.

Vasárnapi Facebook-bejegyzésében a politikus kifejtette: a román diplomáciának az elmúlt napokban sikerült meggyőznie a korábban akadékoskodó Hollandiát és Svédországot arról, hogy Romániának a belső határok nélküli térségben van a helye. Ezzel már csak egyetlen uniós tagállam, Ausztria nem ért egyet. „Az osztrák álláspont diszkrimináló. Reméljük, hogy Bécs meggondolja magát, és december 8-án nem ellenünk dönt” – írta Tomac.

Fotó: a politikus Facebook-oldala

Az EP-képviselő szerint, ha Ausztria egyetlen tagállamként mégis meggátolja Románia csatlakozását, akkor Bukarest keresetet nyújthat be ellene az Európai Unió Bíróságához a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről szóló 2016/399 rendelet megsértésére hivatkozva. „Jómagam biztos kérni fogom az Európai Bizottságot, hogy védje meg az európai jogot és a schengeni rendeletet a politikai túlkapásokkal szemben” – olvasható a politikus bejegyzésében.

Tomac emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság korábban már eljárást indított Ausztria ellen a külföldi munkavállalóknak járó családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály miatt. Ez a törvény az érintett tagállamban fennálló általános árszínvonal függvényében állapította meg a családi ellátásokat azoknak a külföldi munkavállalóknak az esetében, akiknek a gyermekei állandó jelleggel egy másik uniós tagállamban tartózkodtak. Ezért például a családjukat otthon hagyó romániai munkavállalókat az ausztriainál jóval kisebb összegű a romániai gyermeknevelési támogatás illette meg. Az ügy az Európai Unió Bírósága elé került, amelyik megállapította, hogy ez a törvény diszkriminatív, ezért ellentétes az uniós joggal – idézte fel az EP-képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?