FRISSÍTVE – A választási kudarc miatt lemondott Eugen Tomac, a PMP elnöke

FRISSÍTVE: Bejelentette szerdán lemondását a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöki tisztségéből Eugen Tomac, leszögezve, hogy vállalja a felelősséget a Traian Băsescu volt államfő által alapított alakulat kudarcáért a parlamenti választásokon.

„Mindannyian többet szerettünk volna elérni, mindannyian jobb eredményre számítottunk. Úgy döntöttem, hogy magamra vállalom ennek az eredménynek a felelősségét, amely minket, önöket elégedetlenséggel tölt el. (...) Ezért benyújtottam lemondásomat a PMP elnöki tisztségéről” – mondta a leköszönő pártvezető.

Az alakulat ügyvivő elnöki tisztségét Marius Paşcan, a PMP ügyvezető elnöke veszi át. Tomac, aki tavaly európai parlamenti képviselői mandátumot nyert, azt is elmondta, a párt kongresszus összehívását fontolgatja. Kifejtette, hogy a PMP törvényhozói „abszolút semmiben nem hibáztak parlamenti tevékenységük során”, és emlékeztetett, hogy a pártnak több mint 2000 helyi választott képviselője, 50 polgármestere, számos alpolgármestere van, és tagjai „meggyőződésből, nem pedig kicsinyes érdekekből politizálnak”.

Tomac azt mondta: a PMP a vasárnapi parlamenti választáson a szavazatok 4,94 százalékát kapta meg (vagyis alig maradt el az 5 százalékos bejutási küszöbtől), és ő nem vonja kétségbe az eredmény hitelességét, ugyanakkor 1090 óvást nyújtott be a párt a megyei választási irodákhoz, illetve a központihoz.

A PMP-t a 2008–2012 között kormányon lévő egykori Demokrata Liberális Pártból (PDL) kivált politikusok jegyezték be 2014-ben, az akkor még államfői tisztséget betöltő Traian Băsescu védnöksége alatt, miután a 2012-es választási vereség után a PDL tisztújító kongresszusán nem a Băsescu által nyíltan támogatott Elena Udrea volt turisztikai minisztert választották a párt élére.

Az Európai Néppártba (EPP) is felvett PMP azóta két európai parlamenti (EP-) választáson, két önkormányzati választáson és a 2016-os parlamenti választásokon is a voksok több mint 5 százalékát szerezte meg, de támogatottsága sosem érte el a tíz százalékot.

A közvélemény-kutatások által már évek óta a választások küszöb alatt mért PMP-t tavaly és idén is Băsescu „mentette" meg: tavaly jelöltette magát – és mandátumot is szerzett – az EP-választásokon, idén szeptemberben pedig esélytelenül is indult a bukaresti főpolgármester-választáson, aminek nyomán a PMP a politikai voksok mintegy 6 százalékát szerezte meg az önkormányzati választásokon.

A parlamenti választások estéjén, a PMP-t 5 százalékon mérő exit pollt Băsescu még úgy értékelte: a PMP bebizonyította, hogy „nélküle is megél", de a jelek szerint tévedett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?