banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Részeredmények: a PSD nyert, az RMDSZ és az AUR is bejutott a parlamentbe (percről percre)

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál a PSD közel 5 százalékpont előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a PNL-vel szemben. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát szerezte meg, de megelőzte a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), közel 9 százalékos támogatottsággal. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe. Cikkünk folyamatosan frissül.

00:42

Exit poll, 21 órai adatok: enyhén módosultak az előrejelzések

A 19 órás adatokhoz képest enyhén módosult a vasárnap esti exit poll felmérésnek az urnazárásig leadott szavazatokat tükröző előrejelzése a választások eredményeiről.

00:33

Mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok győztesnek tekintik magukat

Mind a Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti választások győztesének tekinti magát a pártelnökök első nyilatkozatai szerint, miután az exit poll-eredmények szerint a két politikai erő fej-fej mellett küzd a győzelemért. (MTI)

23:53

Bihar megyében még bizonytalan az RMDSZ harmadik képviselői mandátuma

Bihar megyében a választói névjegyzékben szereplők 37,3 százaléka járult a szavazóurnák elé vasárnap. Bár a megye az országos élmezőnybe tartozik a részvétel tekintetében, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy milyen eredmény született a vegyes lakosságú településeken – mondta Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke az urnazárást követően.

23:44

Kelemen Hunor: biztosítva lesz a magyar képviselet a parlamentben

Biztosítva lesz a parlamentben a magyar képviselet – jelentette ki az exit poll felmérés ismeretében vasárnap este az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint mielőbb meg kell kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat.

22:58

Ciolacu: Rafila is a PSD miniszterelnökjelöltjei között szerepel

Marcel Ciolacu szerint egyértelmű, hogy a PSD nyerte a parlamenti választást, ezért Klaus Iohannisnak a szociáldemokratákat kellene felkérnie kormányalakításra. A PSD elnöke szerint négy jelöltjük is van kormányfőnek, köztük Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki a választási kampányban lépett be a pártba, és lett képviselőjelölt. Ciolacu azonban hozzátette, hogy a pártvezetés fog dönteni a miniszterelnökjelölt személyére. (Antena3)

22:37

Băsescu reméli, hogy Iohannis ellenzékbe küldi a PSD-t

„Lehet Băsescu nélkül is” – értékelte a korábbi államelnök a Polgári Mozgalom Pártjának (PMP) 5 százalékos exit poll eredményét. Băsescu szerint a PMP végleges eredményei 7 százalék körüliek lesznek. „Remélem, hogy az elnök úr azt teszi, amit tennie kell, s függetlenül az utolsó szavazás eredményétől, ellenzékbe küldi a PSD-t” – nyilatkozta Băsescu . A Cotroceni palotában két mandátumot lehúzó politikus szerint a minden idők legalacsonyabb részvételi aránya nagyban megnehezíti majd a kormány legitimitásának fenntartását négy éven keresztül.

22:23

31,84 százalékos volt a részvétel

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint rekordalacsony, mindössze 31,84 százalékos volt a részvétel a parlamenti választásokon.

22:22

Az exit poll szerint így oszlanak meg a helyek a két házban

A CURS–Avangarde közvélemény-kutatása szerint így oszlanak meg a mandátumok a parlament két házában:

Szenátus:

 • PSD – 30,6 százalék
 • PNL – 29,1 százalék
 • USR-PLUS – 16,4 százalék
 • RMDSZ – 5,7 százalék
 • AUR – 5,3 százalék
 • Pro Románia – 5 százalék
 • PMP – 5 százalék

Képviselőház:

 • PSD – 30,5 százalék
 • PNL – 29 százalék
 • USR-PLUS – 15,9 százalék
 • RMDSZ – 5,7 százalék
 • AUR – 5,2 százalék
 • Pro Románia – 5 százalék
 • PMP – 5 százalék
22:16

George Simion: az AUR nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban

A szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban – jelentette ki a vasárnapi urnazárást követően George Simion, a szövetség társelnöke. Simion „nagy győzelemként” értékelte, hogy alakulata alig egy évvel megalakulása után több mint 500 ezer szavazatot kapott és bejutott a parlamentbe, és leszögezte: semmilyen kormánykoalícióba nem lépnek be, mert „nem látnak semmilyen különbséget Klaus Iohannis pártjai és Marcel Ciolacu pártjai között”.

Úgy fogalmazott: az AUR képviselői megszavaznak majd minden kezdeményezést, amely „a román nemzet érdekeit szolgálja”. Bejelentette: megóvják a külföldi választásokat, mert ott „csalás történt”, amelyet a „Klaus Iohannis vezette rendszer” követett el. (Agerpres)

22:12

Victor Ponta csalástól tart

Victor Ponta, a baloldali Pro Románia párt elnöke attól tartott a választások utáni beszédében, hogy „a számlálásnál rendszerint elvesznek szavazatok", és reméli, hogy ez most nem fog előfordulni. „Bejutottunk a parlamentbe, meglátjuk, kivel tudunk együttműködni” – mondta.

22:11

Dan Barn: történelmi siker az USR–PLUS eredménye

Történelmi sikernek nevezte az USR–PLUS eredményét Dan Barna, a párt házi elkülönítésben lévő társelnöke, aki videón üzent.

22:10

Az INSOMAR szerint a PNL nyert

Az INSOMAR exit poll felmérése szerint a PNL nyerte a választásokat. Az adatokat a Realitatea TV és a Romania TV ismertette:

PNL - 32,80 %

PSD - 28,20 %

USR-PLUS - 15,60 %

PMP - 6,00 %

22:08

Dacian Cioloș: az USR–PLUS kész koalícióra lépni, de nem a PSD-vel

Dacian Cioloș, az USR–PLUS társelnöke kijelentette: a választók mandátummal ruházták fel a pártszövetséget, amely hajlandó koalícióra lépni, mert van egy 40 pontból álló kormányprogramja, de kizárt dolog, hogy a PSD-vel tárgyaljanak a parlamenti többség kialakításáról.

22:04

Marcel Ciolacu: a szavazók megbüntették a PNL-kormányt

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a szavazók megbüntették a PNL-kormányt a koronavírus-járvány rossz kezeléséért. Ciolacu hangsúlyozta: egyelőre az exit poll-eredmények alapján van előnye a PSD-nek, ezért arra kérte az urnabiztosokat, hogy tisztességesen számolják meg valamennyi leadott szavazatot, és ne hagyják el a szavazóhelyiségeket idp előtt. 

22:02

Ludovic Orban: a végeredmény még nem ismert

Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a végeredmény csak a külföldi szavazatok, és az szavazóhelyiségek bezárása után összeszámolt voksok alapján lesz ismert.

21:56

Az eredmény az exit poll szerint

A CURS–Avangarde 21 órakor közölt exit poll-eredményei alapján ez a sorrend alakult ki (a kb. 250 ezer külföldi szavazatot egyelőre nem számították bele):

PSD – 30,6 százalék

PNL – 29,1 százalék

USR–PLUS – 15,9 százalék

RMDSZ – 5,7 százalék

AUR – 5,2 százalék

Pro Románia – 5 százalék

PMP – 5 százalék

Az élen álló pártok közötti különbség hibahatáron belül van, a lista végén álló pártok mandátumszerzése is kérdéses.

07:16

Közel 9 százalékon Dan Tanasă pártja

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál a PSD közel 5 százalékpont előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a PNL-vel szemben. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát szerezte meg, de megelőzte a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), közel 9 százalékos támogatottsággal. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe – számolt be hétfő hajnalban a Digi24.

02:19

Részeredmények: öt százalékponttal vezet a PSD a PNL előtt

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok 76-78 százalékos feldolgozottságánál az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) 5 százalékpontnyi előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) szemben. (Hotnews)

02:03

Nem szavazhatott a választáson Dan Barna, mert elkülönítésben volt Bukarestben

Nem élhetett a szavazati jogával a vasárnapi parlamenti választásokon Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) társelnöke, mert koronavírus miatt elkülönítésbe helyezték Bukarestben, és a mozgóurnát Nagyszebenből kellett volna igényelnie. (Hotnews)

01:36

Háromszéken széles körű konzultáció által erősítenék meg az RMDSZ-t

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere bejelentette: a következőkben széleskörű konzultációt indítanak Háromszéken, települési és megyei szinten, hogy feltérképezzék a problémákat. „Lesz négy évünk, hogy rendet tegyünk a szervezetben, megerősítsük a szöveteket, hogy négy év múlva a választások előtt ne kelljen szorongani” – mondta a sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es elöljáró. (Kovács Zsolt)

01:16

Ciolacu kizárta a PSD és a PNL közös kormányázást, és várja Orban lemondását

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint kizárt, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közösen alakítson kormányt. Marcel Ciolacu ugyanakkor azt mondta, várja, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, „mert a román emberek ezt kérték szavazatukkal". (Agerpres)

01:04

Túlkapásnak tartja az RMDSZ, hogy mintegy 20 háromszéki politikusát beidézték a rendőrségre

Az RMDSZ háromszéki vezetői rendőrségi túlkapásnak tartják, hogy a szervezet mintegy 20 tagját, köztük Miklós Zoltán és Könczei Csaba képviselőjelölteket, Tamás Sándor megyei tanácselnököt és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert beidézték a rendőrségre, ahol büntetőeljárási jegyzőkönyvet állítottak ki kampánycsend megsértése miatt, mert a Facebookon szavazásra buzdítottak. Úgy tudjuk, a rendőrség azt kifogásolta, hogy az érintett RMDSZ-politikusok a „magyar összefogásra” buzdítottak. Nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót. (Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?