Értelmetlen beruházás: többmilliós parkot épít a nagyváradi önkormányzat a forgalmas műút mellé

Közel háromszor annyiba kerül a telek kisajátítása, mint a Biharpüspökibe tervezett park kialakítása.

Hol van a legmegfelelőbb hely egy park részére? Természetesen egy forgalmas közút közvetlen közelében – vélik minden bizonnyal a nagyváradi önkormányzat illetékesei, akik úgy döntöttek, hogy a Nagyváradot Szatmárnémetivel összekötő országút (DN19) városi szakaszával határos telken alakítanak ki egyet.

A biharpüspöki park létrehozása a 2019-es költségvetési „börze” egyik nyertes projektje volt, anélkül, hogy a helyszín meg lett volna nevezve. Az önkormányzat emberei megtalálták a szerintük leginkább megfelelő helyet, mégpedig a Nagy (Matei Corvin) és a Templomdomb (Rectorului) utcák sarkán.

A bontás alatt álló ház helyén park lesz | A szerző felvétele

A Nagy utca tulajdonképpen a Nagyvárad–Szatmár országút városi szakasza, ahol nagyon intenzív a forgalom, a nap nagy részében percenként 20-25 jármű halad át rajta, köztük autóbuszok, teherautók, kamionok, csúcsidőben még több. Éjjel 2 óra és hajnali negyed 6 között viszonylag nyugalmas az út környéke, akkor azonban valószínűleg kevés látogatója lesz a jövendőbeli parknak.

Az önkormányzat először egy 2500 négyzetméteres szabadidő- és sportpark létrehozását tervezte, amire 2,1 millió lejt szánt. Ebből 940 ezer lejt tettek volna ki a park kialakításának a költségei, 1,16 milliót pedig az ott álló épületek ellenértéke. Időközben arra juthattak az illetékesek, hogy negyed hektár nem lesz elég azok számára, akik robogó kamionok mellett, benzingőzt szívva szeretnének majd pihenni vagy sportolni, ezért 1500 négyzetméterrel megtoldották a létesítmény területét. Ennek azért ára van, nem is kevés, két további épület kisajátítása 315 ezer euróba, kb. 1,5 millió lejbe fáj a helyi költségvetésnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A beruházás végösszege tehát 3,6 millió lej körül lesz. A projekt helyszíne nem csupán amiatt tűnik teljesen elhibázottnak, mert egy forgalmas műút mellett van, hanem azért is, mert a magyar többségű Biharpüspöki ezen része kertváros, jellemzően nagy és a tervezett parknál sokkal csendesebb udvarokkal és kertekkel. Mindez a városvezetést a legkevésbé sem zavarja, a bontás már elkezdődött, 2022-ben valószínűleg átadásra kerül az új városi park. Az, hogy jelenlegi formájában nem sok értelme van, az Florin Birta polgármestert és kollégáit nem zavarja, a beruházás jól mutat majd a városvezetés megvalósításait taglaló beszámolóban.

Presztízsberuházások lépten-nyomon

A biharpüspöki park távolról sem az egyetlen olyan beruházás, mely elméletileg a város élhetőbbé tételét célozza, a valóságban azonban haszontalan pénzkidobás. Részben ebbe a kategóriába tartozik a Teleki (Primăriei) utca rekonstrukciója is, ami a tervek szerint közel 25 millió lejbe fog kerülni.

Ennek során megszüntetik a parkolóhelyeket az utcában, csúnyán kitolva ezzel az ottlakókkal, a járdát pedig kiszélesítik, a Kápolna (Rahovei) térnél 12 méteresre, s padokat helyeznek majd el. A koncepciónak az egyetlen gyenge pontja az, hogy a Teleki utcán minimális az átmenő gyalogosforgalom, padon üldögélni pedig nem kellemes úgy, hogy közvetlenül az ember orra előtt autók és villamosok húznak el.Tetszetős, de kényelmetlen, értelmetlen | A szerző felvétele

A város egyik legforgalmasabb közlelekdési útvonalának számító Ghillányi (Dimitrie Cantemir) út korszerűsítése során, az egykori moldvai fejedelem nevét viselő általános iskolával szemközt tetszetős terecskét alakítottak ki: színes betonkockákkal rakták ki a járdát, egy kb. 120-130 négyzetméteres területen pedig tucatnyi tetszetős, ám roppant kényelmetlen fémpadot zsúfoltak össze. A gond csak annyi, hogy a környéken a kutya se jár az ottlakókon kívül, s erősen kérdéses, miért ülne ki bárki egy padra, ahonnan a százával elhaladó gépkocsikat és a villamosokat bámulhatja.

Az utcafronton álló tömbházak mögötti térség sokkal alkalmasabb szabadban való üldögélésre, tereferélésre, ám annak a rendbe tételével nem foglalkozik az önkormányzat. Érthető is, elvégre ott nagyságrendekkel kevesebben látnák, hogy mi mindent tesz a városvezetés azért, hogy Nagyvárad szebb, élhetőbb város legyen. Legalábbis papíron vagy egy elsuhanó autó ablakából.  

Kapcsolódók

Kimaradt?