Emberre támadt a medve Zetelakán

Súlyos sérüléseket szenvedett az az 55 éves férfi, akit csütörtökön a késő esti órákban támadott meg a medve Zetelaka község területén. Az áldozat combnyaktörést szenvedett, és meg kell műteni.

Közösségi oldalán számolt be arról Nagy Attila, Zetelaka polgármestere, hogy csütörtökön a késő esti órákban a településen megtámadott a medve egy 55 éves helybeli férfit.  A Maszol érdeklődésére Nagy Attila elmondta: az áldozat csütörtökön az esti órákban hazafelé tartott. A férfinek két településrész között vezetett az útja, ahol nincsen közvilágítás. A hárombocsos medvét már korábban is megfigyelték a lakosok, hogy a jelzett területre jár. Az elöljáró szerint az eset emberi mulasztásnak is köszönhető, a nagyvadat ugyanis eldobott állati maradványok vonzották a területre.

„Csupán feltételezzük, hogy a korábban megfigyelt hárombocsos medve támadta meg az áldozatot, ugyanis amikor rátaláltak, a medve már nem volt a közelben” – számolt be Nagy Attila. Hozzátette: az áldozat combnyaktörést szenvedett, vasárnap műtét vár rá. A férfi állapota egyébként stabil, nincs életveszélyben – tette hozzá. A kép illusztráció | Fotó: Pál Zoltán

A községvezető beszámolt arról, hogy az illetékes vadásztársaság szakemberei ígéretet tettek arra, hogy az érintett területet figyelni fogják és szükség esetén riasztólövésekkel elijesztik a medvéket. Ugyanakkor kilövési engedélyt is fognak kérni. Nagy Attila megjegyezte, hogy bár a község területén rendszeresek a medvék okozta károk, ám a kilövési kvóták meghatározásakor mégsem kapott a település ilyen engedélyt.

„Nálunk a területek nagy része erdő, ennek megfelelően rengeteg a medve, illett volna legalább egy kilövési kvótát kapnunk. Nem kaptunk egyet sem, bár azt hozzá kell tennem, hogy három medve kilövése sem lenne megoldás” – emelte ki a polgármester, aki szerint „csodaszámba megy”, hogy eddig nem történt tragédia, az utóbbi öt évben ez az első medvetámadás nálunk.

„Kérni fogjuk kilövési kvóta jóváhagyását, hiszen egyre csak szaporodnak községünkben a riasztások, bejelentések. Várjuk a törvényhozók részéről a felelős döntést a túlszaporodott medvepopuláció okozta problémák megoldására. A jelenlegi megoldások csak félmegoldások” – fogalmazott Nagy Attila, Zetelaka polgármestere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?