A települések közigazgatási határán kívül is kilőhetik a veszélyes medvéket

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő a veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást lehetővé tevő törvényt. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a települések határán kívül is ki lehet lőni a veszélyes medvéket.

A kép illusztráció | Fotó: Adobe StockA 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt június 22-én fogadta el döntő kamaraként a képviselőház, immáron másodjára, ugyanis az eredetileg tavaly december 15-én elfogadott változatot az elnök visszautalta a parlamentnek.

A törvényhozók részben jóváhagyták az elnöknek a jogszabály újratárgyalására vonatkozó igénylését, és bizonyos előírásokat módosítottak, az a kitétel azonban, amely a települések határán kívül is lehetővé teszi a veszélyes medvék elleni azonnali közbelépést, nem változott.

A jogszabály szerint a helyi önkormányzatok, a vadásztársaságok, a rendvédelmi szervek képviselőiből és állategészségügyi szakemberekből álló helyi bizottság saját hatáskörben dönthet a veszélyesnek minősített állatok elűzéséről a környékről, a befogásukról és elszállításukról vagy akár a kilövésükről/elaltatásukról. A környezetvédelmi minisztérium által kidolgozott törvény első variánsa csak a települések határain belül tette lehetővé a beavatkozást, ezt bővítették ki sürgősségi kormányrendelettel, amit a parlament is jóváhagyott.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?