Életmentő: ezeket a szabályokat tartsuk be, ha a hegyekből épségben haza akarunk érkezni

A nyári turistaszezonban egyre többen választják a hegyvidéket kikapcsolódásuk helyszínéül. A hazai idegenforgalmi egységek ennek csak örülnek, és a turisták is sok esetben anyagilag lényegesen jobban járnak, ha egy közelebbi és a román tengerpartnál, vagy külföldi üdülőparadicsomnál olcsóbb úti célt választanak. Azonban nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a hegyekben is vannak szabályok, amiket ajánlatos betartani.

Mint ahogyan a téli, a nyári szezonnak is megvannak a hegyvidéki típusbalesetei, amelyek néha tragikusan végzőnek. A ficamok, csonttörések, eltévedések szinte mindennaposak a kedveltebb és forgalmasabb hegyvidéki helyszíneken, de újabban a – sok helyen bérelhető – négykerekű motoros járművek is veszélyforrást jelentenek nemcsak az ezeket vezető vagy velük utazókra (több balesetről is beszámoltunk az utóbbi időszakban, talán a legemlékezetesebb a Szászsebes melletti Vörös-ároknál történt, amikor két tizenéves gyermek zuhant a szakadékba és csak mentőhelikopter segítségével kötélen tudták kiemelni őket), hanem a környezetre nézve is (a védett természeti övezetekben a hatósági tiltás ellenére is megjelennek a quadosok, jelentős károkat okozva a környezetben).

A hegyimentő szolgálat a rendelkezésére álló összes kommunikációs csatornán igyekszik felhívni a kirándulók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, ám az emberek mintha meg sem hallanák a szakemberek által javasolt óvintézkedéseket. A balesetek jelentős része ugyanis amiatt következik be, hogy a kirándulók nem tájékozódnak megfelelően a kiválasztott túraútvonalak sajátosságairól, ezek hosszáról és nehézségi fokáról. Az ajánlások betartása akár életeket is menthet a hegyvidéki övezetben, de elsősorban a megfelelő öltözet és felszerelés az, amire nagy figyelmet kell fordítani az tájékozódás mellett.

A Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat általános érvényű ajánlásokat fogalmazott meg Facebook-oldalán. Mindenekelőtt a legfontosabb az, hogy mielőtt a hegyekben a kirándulók útnak indulnak, tájékozódjanak a kiválasztott turistaútvonalról, annak nehézségi fokáról és az időjárási viszonyokról.

Fotó forrása: Bihar megyei hegyimentő szolgálat

A szakemberek külön hangsúlyozzák, hogy a természetjárók ne hagyják el a kijelölt turistautakat, és tartsák tiszteletben a különböző veszélyekre vonatkozó jelzéseket, a technikai útvonalak esetében (via ferrata, rafting, kajakozás stb.) pedig a szükséges felszerelésre és tudásra vonatkozó ajánlásokat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy mindig az évszaknak és a választott útvonalnak megfelelően felszerelkezve induljanak el. A hátizsákba pakolják be a szükséges minimumot: a terület térképét, feltöltött mobiltelefont, zseblámpát, elsősegélycsomagot, elegendő ivóvizet és élelmiszert az útvonalra. Kiemelik: ne induljanak el egyedül vagy ne hagyják magukra társaikat az ösvényen.

A hegyimentők életbe vágó másik tanácsa, hogy indulás előtt legalább egy családtaggal vagy a helyi hegyimentőkkel közöljék a tervezett útvonalat, és tervezzék meg a visszatérés idejét.

Tanácsolják, hogy bármilyen helyzetben próbálják megőrizni a nyugalmukat, illetve ha csoporttal vannak, akkor tartsák egyben a csapatot. Segítségért hívható az Országos Hegyimentő Szolgálat diszpécserszolgálata a 0725/826-668-as telefonszámon, vagy a 112-es egységes segélyhívószám.

A szakemberek ajánlják a túrázóknak a SALVAMONT vagy az Apel 112 nevű mobilalkamazás letöltését, amelyek lehetővé teszik a diszpécserszolgálat számára, hogy a GPS-koordinák alapján pontosan meghatározzák a segítségkérő személy(ek) helyét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?