Élethű preparált oroszlán a Marosvásárhelyi Állatkertben

A legfrissebb szerzeménynek mondhatnánk, de az állatkertben korábban elhunyt, preparált oroszlán került vissza Garay Béla nyíregyházi szakember műhelyéből az állatkert „házi múzeumába” – tudtuk meg Szántó Jánostól. 

A létesítmény igazgatója elmondta, még 2021-ben, amikor átvette az állatkert vezetését, volt egy dédelgetett terve, hogy az amszterdami állatkert múzeumához hasonlót hozzanak létre Marosvásárhelyen.

Adott volt egy terem, amelyiket csak rendbe kellett tenni és berendezni. Akkor még azt tervezték, hogy az állatkertben látható egyedeket tartják meg majd haláluk után preparálva.

A szerző felvételei

Megütöttük az ötöst a lottón” – mondja mosolyogva Szántó János, hiszen amint elkészültek a teremmel, jelentkezett egy személy, aki kb. 160 darabos gyűjteményét ajánlotta fel az állatkertnek. Hazai madárfajok, amelynek jelentős hányada mára már védettnek minősül. Fajdok, nyírfajd – amiből ma már alig látni a természetben – és kiállították az utolsó Erdélyben kilőtt fakókeselyűt is. Ragadozók és énekesmadarak vannak a gyűjteményben, de van császármadár, kisebb emlősök, bogarak, tojások és pillangókollekció is. 

Szántó János elmondta, az emlősök között látható jaguár a Marosvásárhelyi Állatkert korábbi lakója volt. A bőre évek óta lefagyasztva állt. Ezt küldték el 2021-ben Garay Béla nyíregyházi preparátornak, és kapták vissza olyan élethű változatban, hogy az igazgató szerint, ha a kifutóban lenne is megtévesztené a látogatót.

Tavaly az állatkert 12 év körüli nőstény oroszlánja hunyt el, ma már kiállítási tárgy a múzeumban. A nyíregyházi és amszterdami állatkerteknek is dolgozó Garay Béla egy amerikai módszerrel preparálta.

Szántó Jánostól megtudtuk, hogy ezekben az esetekben a megrendelő elmondja, hogy milyen dinamikával és milyen pozícióban szeretnék látni az állatot, ezt modellezik 3D-ben és öntik műanyagba, majd húzzák rá a preparált bőrt. 

Az oroszlánnak két kölyke is született az állatkertben. Két évvel ezelőtt pont gyermeknapkor kölyközött – tette hozzá Szántó János.

Az igazgató elmondta, a múzeum oktatóteremként is működik és a kiállított preparátumok módszerei is különböznek – az egyszerű, fűrészporral kitömött egyedtől, a legújabb technikával készültig. 

Most épül az a szekrény, miben az oroszlánt fogják elhelyezni, hogy védve legyen. A múzeum és oktatóterem hétvégén és ünnepnapokon látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?