Elemző Ciolacu székelyföldi kijelentései kapcsán: fő kampánytéma lehet a magyarellenesség

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem akarja átengedni a nacionalista tematikát politikai ellenfeleinek, mivel a többi témakörben nem tud különösebb sikereket felmutatni: magas az infláció, lassult a gazdasági növekedés, komoly gondok vannak az oktatással, az egészségüggyel, a biztonsággal - mondta Maszolnak Barabás T. János. A politikai elemzőt Marcel Ciolacu erdélyi körútján tett kijelentéseiről kérdeztük, melyekben a kormányfő a Székelyföld létezését is kétségbe vonta.        

Milyen céllal nyilatkozott Székelyfölddel, az autonómiával, a székely megyékben élő magyarok ottani rossz román nyelvtudásával kapcsolatban a miniszterelnök? - kérdeztük Barabás T. Jánostól a budapesti Magyar Külügyi Intézet vezető elemzőjétől. A szakértő szerint Ciolacu jól kiszámított kijelentéseket tett. „Az idei választási kampány elérkezett abba a fázisba, amikor célcsoportoknak küldenek üzeneteket a politikusok, például agrár, nemzetbiztonsági, gazdasági, oktatási – vagy ebben az esetben, nacionalista témákban” - mondta a kolozsvári származású elemző.

Mint fogalmazott, a székelyföldi kijelentések azt jelzik, hogy a vezető kormánypárt, a PSD a kampány fő témájává teszi a magyarellenességet. „A szociáldemokraták nem akarják átengedni a nacionalista tematikát politikai ellenfeleiknek, mert a többi témakörben nem tudnak különösebb sikereket felmutatni: magas az infláció, lassult a gazdasági növekedés, komoly gondok vannak az oktatással, az egészségüggyel, a biztonsággal. A szocialisták talán csak a pártjuk kezelésében lévő szállítási és infrastruktúraügyi minisztérium útépítési programjában tudnak eredményeket felmutatni, de illetékes miniszterük, Sorin Grindeanu a média szerint Ciolacu párton belüli vetélytársa is. Úgy tűnik, a kormányfő erősíteni akarja vezető helyzetét pártjában, és kisajátítja a résztémákban való üzenőszerepet, Grindeanut is a háttérbe tolva” - mondta Barabás T. János.

Azon kérdésünkre, hogy várhatunk-e hasonló kijelentéseket a kampányban a kormánypártoktól és az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség részéről, az szakértő igennel válaszolt. „A magyarok lesznek az egyik fő téma a gazdasági nehézségek mellett. Utóbbi problémát nem tartja égetőnek a politikai elit, mert folyamatosan jönnek az uniós pénzek, illetve az elmúlt években növekedett valamennyire a lakossági vásárlóerő, hiszen a kormányzat nyakló nélkül vesz fel hiteleket” - hangsúlyozta a politikai elemző.

A szakértő szerint Ciolacu jól kiszámított kijelentéseket tett Fotó: Marcel Ciolacu Facebook oldala

Barabás T. János szerint az államfő által elnökölt nemzetbiztonsági tanács (CSAT) úgy vélheti, a Nyugat vezető hatalmai ellenzik az Ukrajnához közeli államokban az etnikai kérdések felmelegítését. „Ha Ciolacu retorikáját jól megfigyeljük, a nacionalista kedélyek csillapítása érdekében szólal fel – álszent módon” - hívta fel a figyelmet a vezető elemző. Emlékeztetett rá: a nyugati világban egy progresszista-szuverenista ideológiai küzdelem zajlik. „A román kormányzat az előbbire fogadott, és úgy vélik, atlantista politikájukkal érhetik el regionális hatalmi státuszuk erősödését” - tette hozzá a szakértő.

Barabás T. János kiemelten fontosnak nevezte a júniusi európai parlamenti választásokat, mivel tisztázzák a politikai erőviszonyokat, a követendő politikákat. „Ezért nagy lesz a hajtás a pártok részéről. A szakterületeken való üzenetek, így a magyarellenesség is várhatóan májusig tartanak, ami után a kampánytechnikák értelmében a vezető politikusok általános, konstruktív hangnemű, mindenkinek szóló üzenetei jönnek, vagyis ekkor a háttérbe szorul a magyar téma, kivéve az ellenzéki szélsőséges pártokat, akiknek nem nagyon marad más eszközük népszerűségük növelésére, mint az indulatosság, az utcai tüntetések, tiltakozó megmozdulások” - mondta az elemző.

A szakértő úgy véli, amit Ciolacu mondott a Székelyföldről nem újdonság, hiszen  már a kommunista diktatúra idején is ez volt a narratíva. „Sőt, azt a kijelentését, hogy a romániai magyarok valójában magyarul beszélő románok, a fasiszta légionáriusok találták ki a két világháború között” - hangoztatta Barabás T. János. Mint mondta, az RMDSZ-nek komoly képessége az ilyen nehéz körülmények közötti politizálás, és visszafogottan, de határozottan a magyar érdekeket képviselve válaszolt a miniszterelnöki kijelentésekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?