Egyre többen mondják: nem fenntartható a jelenlegi közigazgatási rendszer

Előbb-utóbb meg kell lépni a jelenlegi közigazgatási rendszer átszervezését, az apparátus túlméretezett, de minderre csak a választások után kerülhet sor, ez körvonalazódik a román politikusok nyilatkozataiból. Az átszervezést a kereskedelmi kamara sürgeti, arra hivatkozva, hogy jelentős megtakarításokat eredményezne, csökkentené a bürokráciát.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) előbb-utóbb meglépi a közigazgatási reformot, nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Hozzátette, az átszervezésről nem a választások előtt kell dönteni, mert az torzulásokat eredményezne, vagyis 2024 után időszerű erről tárgyalni. Kénytelenek leszünk megtenni, mert az ország már olyan, mint egy fuldokló beteg, mondta az elöljáró. A kincses város polgármestere ugyanakkor úgy véli, elemezni kell, hány közigazgatási egységre van szükség, hogy a rendszer működjön. Térségenként változó, hogy mekkora községek működőképesek, ezt a lakosság száma és a nekik nyújtott szolgáltatások is befolyásolják.

Ilie Bolojan Bihar megye szintén PNL-s tanácselnöke nem annyira az átszervezést, inkább a közalkalmazottak számának csökkentését látná megoldásnak. A hírtelevíziónak azt mondta, sok központi és helyi intézmény túlméretezett, a magánszektorhoz képest mindenképp, de a lakosságnak nyújtott szolgáltatások minőségét tekintve is. A költségvetés veszteségeinek lefaragása érdekében a létszámcsökkentésre lehetőségként kell tekinteni, mondta Bolojan.

Fotó: Agerpres

A romániai közigazgatási rendszer jelenlegi formájában nem fenntartható, ezért az ország területi-adminisztratív átszervezését valamennyi pártnak és a civil társadalomnak is prioritásként kell kezelnie – vélekedik a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Az AUR képviselői pénteki sajtóközleményükben azt írták, megoldást jelentene a közpénzek elherdálásának megállítására az ország területi átszervezése és egy közigazgatási reform, amellyel kétharmaddal csökkentenék az állami intézmények számát. „Ez országprojekt kellene legyen, amelyet valamennyi politikai párt és a civil társadalom is támogat” – fogalmaztak az alakulat képviselői.

A párt emlékeztetett a Román Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR), valamint több munkáltatói szervezet javaslatára, amely szerint a megyék számát a jelenlegi 41-ről (plusz Bukarest) 15-re kellene csökkenteni, és újra kell definiálni a község fogalmát úgy, hogy az „legalább ötezer lakossal rendelkező település” legyen.

George Simion pártelnök leszögezte, az AUR támogatja a CCIR javaslatát, ez a prioritási listán szerepel a párt kormányprogramjában. „Az AUR azonban Románia területi-közigazgatási reformja mellett más olyan intézkedésekkel is elő fog állni, amelyek a hatékonyabb államműködést, a közintézmények depolitizálását célozzák, mint például a fejlesztési régiók számának nyolcról négyre csökkentése” – mondta a pártelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?