Egyre nagyobb gondot jelentenek a balesetet okozó medvék Maros megyében

Fotó: Székely AnnamáriaTavaly tizennégyre emelkedett azoknak az autó- és vonatbaleseteknek száma, amelyek során medvét vagy medvebocsot ütöttek el.

„A legtöbb esetben ezek a balesetek településen kívüli utakon történnek. Eddigi tapasztalataink szerint az ilyen típusú balesetek növekvő száma mellett az is gond, hogy egyre veszélyesebbé válik ezeknek a medvéknek a befogása” – jelentette ki a Maszolnak Székely Annamária, a Maros Megyei Környezetőrség vezetője.

Amint az igazgató fogalmazott, tavaly olyan eset is történt, amikor a medve a mentési folyamatban őt is megtámadta. Hozzátette, a balesetek mindig esti órákban történtek. A kiszálló csapat rendszerint felméri a balesetet okozó medve állapotát, ha elpusztult, akkor elszállítják a helyszínről, ha pedig sérült, akkor az állatorvos döntése alapján lépnek közbe a szakemberek.

A sérült medvebocsok esetében könnyebben megoldható az elszállítás, hiszen az állat kicsi, emellett ha a sérülésük nem súlyos, sokkal nagyobb a túlélési esélyük, mint a kifejlett egyedeknek – részletezte Székely Annamária. Mint mondta, ez azért lehetséges, mivel a kifejlett példányok sokkal nagyobb felületen sérülnek meg, és ha túl is élik a balesetet, legtöbb esetben egy későbbi időpontban elpusztulnak vagy a sérülés súlyossága miatt el kell altatni őket. Maros megyében a legtöbb, medvéket érintő baleset Göcs és Székelyvaja környékén, valamint Gernyeszeg és Petele térségében történik.

„A balesetek mellett a gyakori jelenség az is, hogy a medvebocsok igen korai életszakaszukban maradnak árvák, elsősorban tavasszal, ezért egyre gyakrabban kell őket összegyűjtenünk a megye különböző területeiről” – tette hozzá Székely Annamária.

Ugyancsak problémát okoz, hogy sok esetben a medvebocsok beakadnak drótkerítésekbe, ilyenkor a mentési folyamatban nagyon óvatosnak kell lenniük, hiszen a legtöbbször az anyamedve a közelben van – jelentette ki a szakember. Tavaly öt ilyen eset volt Maros megyében. Az állatokat kivizsgálás után – ha egészségesek voltak vagy sérülésük begyógyult – visszahelyezték természetes környezetükbe.

A Maros Megyei Környezetőrség vezetője összegzésében kijelentette, attól tart, hogy idén még nehezebb lesz lefedni a megyét, hiszen nagyon kevesen dolgoznak a környezetőrségnél, és a növekvő balesetek száma egyre nehezebbé teszi a medvék ellátását, elszállítását, visszahelyezését saját környezetükbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?