Egyelőre a sportcsarnokban maradnak a csíksomlyói tűzkárosultak

A csíkszeredai városvezetés úgy döntött, egyelőe nem kér a kormány által felajánlott lakókonténerekből, a csíksomlyói tűzkárosult családok az Erőss Zsolt Arénában kialakított átmeneti szálláshelyen maradnak. A héten elbontották és elszállították a január 7-én kitört tűzvész után maradt romokat, hulladékokat a romatelepről.

A csíksomlyói tűzvészben lakhatásukat vesztett családok egy része ugyan visszaköltözött a Somlyó utcában található romatelep épen maradt házaiba, ám az érintettek mintegy fele továbbra is az Erőss Zsolt Arénában kialakított ideiglenes szálláshelyen tölti mindennapjait. Számukra jelenthetnének megoldást az országos katasztrófavédelmi alapból a kormány által biztosított lakókonténerek. Mint a Maszol érdeklődésére Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: azt fogják kérni a Bukaresttől, hogy egyelőre ne küldjék a konténereket.Fotó: Gábos Albin

A döntés magyarázataként a városvezető elsősorban a téli időjárási körülményeket említette, ugyanis az korábban kiderült, hogy a konténerek nem téliesítettek, azaz fűthetőek, de nem hőszigeteltek. Ezen kívül nem elég a lakókonténereket elhelyezni valahol, azok mellé többek között energiaellátást, ivóvízhálózatot kell szervezni – tette hozzá Korodi Attila.

„Azt kérjük az országos hatóságoktól, hogy a lakókonténerek szállításának folyamatát egyelőre fékezzük, és nem gyorsítjuk. Addig a szociális szolgáltatásokat továbbra is szervezzük” – emelte ki. Az elöljáró beszámolt arról is, hogy a hét elején területtisztítást végeztek a tűzeset helyszínén, amely során elbontották és elszállították az elégett házak nyomán keletkezett hulladékokat. Összesen 420 köbméter hulladékot, szemetet szállítottak el a romatelepről.

„Előkészítettük a területet arra, hogy legyen rendben tartva és tudjuk figyelni azt: ne történjen semmilyen törvénytelen továbbterjeszkedés” – szögezte le Korodi Attila. Érdeklődésünkre hozzátette: az Erőss Zsolt Arénában maradó családok számára folyamatos orvosi ellátást szerveztek, várhatóan kérni fogják a kórháztól, hogy folyamatos koronavírus-tesztelésnek vessék alá az ottlakókat a járványügyi problémák elkerülése érdekében.

„A belső térben felhasználtunk minden egyes helyiséget, termet és a közösséget kisebb csoportokra tudtuk osztani családonként, ahol a helyzet úgy kívánta. Főleg kisgyerekes családok esetében volt ez fontos, hogy nekik legyen biztonságosabb környezet” – emelte ki a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A városvezetés a csütörtöki katasztrófavédelmi bizottsági ülést követően küldi el azt az állásfoglalást a központi hatóságoknak, amelyben kérni fogják, hogy a konténerek egyelőre ne érkezzenek Csíkszeredába.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?