Egy erdélyi fiatal képviselte Magyarországot a stockholmi Nobel-héten – beszélgetés Mészáros Botonddal

A Stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szeminárium (SIYSS) 1976 óta arra törekszik, hogy a Nobel-hét során évente exkluzív tudományos programot szervezzen, és elősegítse a nemzetközi együttműködést. Decemberben az egyhetes szemináriumon összesen 23 tehetséges fiatal vett részt a világ minden pontjáról, köztük Magyarországot képviselve a szilágycsehi elsőéves mesterszakos hallgató, Mészáros Botond, akire méltán büszke szülővárosa és a Szilágyság. Példaképének a szüleit tartja, és mint fogalmazott, a kíváncsisága ösztönözte, sikereit többnyire a támogató közegnek, pontosabban a családjának köszönheti.

Tanulmányait szülővárosában végezte, a helyi középiskola matematika-informatika szakán érettségizett, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán folytatta. „Előbb a fizika alapképzést végeztem el, kitüntetéses diplomámat 2022-ben vehettem kézhez, jelenleg pedig matematikus mesterképzésen, elméleti matematika szakirányon tanulok” – mesélte.

Fotók: Mészáros Botond Facebook-oldala

Szülővárosára, amihez rengeteg emlék és tapasztalat köti, mindig szeretettel gondol. Sokat tanult tanáraitól, főleg emberi minőségről, amelyet hosszútávon a legfontosabbnak tart. „Voltak nagyon motiváló tanáraim, akik hosszú ideje sokat tesznek a helyi oktatás minőségének megtartásáért és emeléséért. Sok tanulságos beszélgetés részese voltam az ott töltött évek során, amiért hálás vagyok” – jelentette ki a Maszolnak Mészáros Botond.

A reáltudományok mellett az irodalom is vonzotta

Ugyan már nagyon fiatalon tudta, hogy természettudományokkal szeretne foglalkozni, ez nem gátolta meg abban, hogy más területekkel kapcsolatos kíváncsiságának is teret engedjen, az irodalom is érdekelte, hogy nyelvi képességeit fejlessze, és általános műveltségét növelje. E téren leginkább két irodalmi antológiában is megjelent írásait emelné ki, illetve egyik versét, amelyet Szabó Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színművész is elszavalt.

Középiskolás évei során sok időt töltött a számítógép- és számítástudományban, az informatikában való elmélyüléssel. Megtanult négy nyelven programozni, foglalkozott algoritmuselmélettel, számítógépes grafikával, sőt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának egyik docense, Dr. Róth Ágoston vezetésével a görbe- és felületmodellezés matematikai hátterébe is betekintést nyerhetett.

XII. osztály végére kidolgozott néhány új eljárást, melyek a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont (KFKI) GPU Lab figyelmét is felkeltették, illetve a Magyar Innovációs Szövetség 2019-es, 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét az Ericsson különdíjával együtt is megnyerte. Utóbbinak köszönhetően 2019 szeptemberében a European Contest for Young Scientists (Fiatal Tudósok Európai Versenye) megmérettetésen Magyarországot képviselhette Szófiában. Megnyerte az ELTE Informatikai Karának 2022-es Tudományos Diákköri Konferenciáját matematika-fizika-informatika határterületén történt kutatásával.
2016-ban egyike lehetett annak a 314 magyar, 9-29 év közötti fiatalnak, akiket a Magyar Templeton Program keretén belül 20.000 jelentkezőből válogattak be kognitív-, nyelvi-, problémamegoldó- és szociális képességeik alapján egy 1 éves exkluzív tehetséggondozó programba.

Sikeres versenyek, projektek

Középiskolai és líceumi évei során rengeteg tanulmányi versenyen vett részt, melyről sok dobogós eredménnyel tért haza. 2017-től önállóbban kezdett el dolgozni, elmélyülni a számára érdekesnek tűnő területeken. Egyetemi évei során több kutatócsoportban vett részt, érdeklődési köre elég szerteágazó és összetett, emiatt inkább előadás formájában szokott részletesebben beszélni róla. 2020 és 2022 között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által alapított, több mint 20 egyetemet átfogó Hungarian Startup University Program egyik arca volt. 2019-ben megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét, és az Új Nemzeti Kiválóság Programnak köszönhetően minden évben saját kutatóprojektje lehetett.

„A Nobel-hét során egyedüliként képviselhettem Magyarországot a rendezvényen, így többek között előadást tartottam a Nobel-díj Múzeumban, közvetlen közelről találkozhattam Nobel-díjazottakkal, ott voltam a Nobel Lectures előadásokon, a Nobel Week Dialogue rendezvényen. A hét fénypontjaként részt vettem a világ leghíresebb tudományos díjának, a Nobel-díj átadásának ceremóniáján, az azt követő banketten, majd a hét fáradalmait a Nobel Nightcap rendezvényen pihenhettem ki a Nobel-rendezvények többi résztvevőjével együtt, amelyet az év legtitkosabb eseményének is neveznek” – mesélte.

„Azt hiszem, a nemzetközi elismertség leginkább annak a sok éves munkának az eredménye, ami mostanra beért. Persze, messze nem értem a munkám végére, még mindig rengeteg újdonság vár rám” – fogalmazott. Rövidtávú céljai között szerepel a matematika mesterszak elvégzése, szeretne kutatással és/vagy oktatással foglalkozni a későbbiekben, olyan projekteken dolgozni, amelyek nem csak számára, de az egész emberiség számára is kihívást jelentenek.

Egyetemi oktatás szempontjából Budapest sokkal több lehetőséget nyújtott, mint amit szülőföldjén kapott volna, ráadásul Magyarországon több kutatóközpont van, mint Romániában. ,,Ez volt a fő motivációm, hogy itt tanulok. Emellett sok olyan tudományos-szociális közösség részének mondhatom magam, amelyhez hasonlót odahaza valószínűleg nem találtam volna” – magyarázta.

Szabadidejét a családdal, barátokkal tölti

„Igyekszem odafigyelni arra, hogy maradjon szabadidőm, amit a családommal, barátaimmal tölthetek – szerencsére mindkét közegben kiemelkedő emberek vesznek körül! –, vagy egyszerűen csak pihenhetek, művelődhetek. Ez az egyetem és a kutatás mellett nem mindig sikerül, vannak sűrűbb időszakok, de ha lehetőségem van rá, legalább kis pihenőket beiktatok. Fontosnak tartom, hogy ne engedjem csak úgy eltelni az időt, ugyanakkor nem kell, hogy valamilyen tevékenységnek természettudományos célja legyen ahhoz, hogy hasznosnak találjam. Verseket sajnos egy ideje már nem írok, cserébe történelemmel kapcsolatos írások olvasására több időm jut” – nyilatkozta.

Üzenet a mai fiataloknak

A fiatalokhoz szólva elmondta, merjenek tenni saját álmaikért, legyenek szorgalmasak, türelmesek és bízzanak a jövőjükben, hiszen az elismerés „általában diszkrét adagokban jön”, és gyakran sokat kell rá várni. De „azért az útért, ami egy cél megálmodásától annak eléréséig vezet, megéri várni. Sőt: mire az ember eljut addig, hogy elismerjék a munkáját, már a dicséret tűnik a legkevésbé fontosnak. Az idő így is, úgy is el fog telni, sokkal hálásabb és kifizetődőbb minden pillanatban megtenni azt, ami rajtunk múlik” – fogalmazott a Maszolnak Mészáros Botond.

A hazatérésről azt mondja, „az elmúlt három év után nehéznek tűnik bármi konkrétat mondani a következő öt–tíz évről”. Természetesen, esélyt mindig lát a hazatérésre, egyelőre azonban tanul és építi a későbbi életét.

Üzenet egykori iskolájából

Szilágycsehi tanárai szuperlatívuszokban beszélnek róla. Bodea György, Mészáros Botond középiskolájának egykori aligazgatója, kémiatanár elmondta, a diák az iskola egyik nagy büszkesége volt.

„Az első padban ült, minden tantárgy érdekelte, nem csak a fizika, matek vagy az informatika. Kémiaórán is csodáltam, mert minden kérdésemre tudta a jó választ. A versenyekről díjjal tért haza. Bár egyszerű családból származik, szüleinek mindig érték volt a tudás és a tanulás, ők maguk is jó tanulók voltak, ezt az értékrendet a gyerekek is örökölték. Hárman vannak testvérek, mindegyik gyermek tehetséggel megáldott. Önszorgalomból tanult, nem járt különórákra, őszinte, nyitott, a kutatás érdekelte, sokat pályázott. Mióta tanár vagyok, ilyen jó diákunk nem volt. Nekünk jó, hogy vannak ilyen gyermekeink, van kire mutatni, akik példát adhatnak. A titok? Tanulni kell.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg