Hétfőn kiderül, Nobel-díjat ér-e Karikó Katalin találmánya

Október 4. és 11. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. Elsőként, hétfőn az orvosi-élettani kategóriában hirdetnek nyertest Stockholmban.

Az esélyesek közé sorolják az Egyesült Államokban élő, magyarországi születésű Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is.Karikó Katalin | Fotó: MTI

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda.

Október 8-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 11-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.

Kapcsolódók

Kimaradt?