banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Csoma Botond: rendkívül barátságtalan gesztus Alin Tișe bosszúhadjárata az RMDSZ ellen

Barátságtalan gesztusnak értékeli és inkorrektnek tartja Csoma Botond a Kolozs megyei tanács liberális párti (PNL) elnökének azt a szerdán bejelentett szándékát, hogy leváltsa tisztségéből Vákár István alelnököt bosszúból amiatt, hogy a kormányfő a RMDSZ jelöltjét nevezte ki prefektusnak a megyében.

A Kolozs megyei RMDSZ elnökét Alin Tișe nyilatkozataira reagáltattuk. A tanácselnök délelőtt egy interjúban a „Kolozs megyeiek és az erdélyiek arcul csapásának” nevezte Tasnádi Szilárd István prefektusi kinevezését, és közölte, hogy válaszként fontolgatja a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnökének leváltását a testület következő ülésén.

Csoma Botond elmondta, szerdán telefonon megkereste ebben az ügyben Alin Tișét. „Közöltem vele, hogy nem értem, miért értékeli ellenséges gesztusként az RMDSZ-es jelölt prefektusi kinevezését, mert koalícióban vagyunk országos, megyei és városi szinten is. A prefektus a törvényesség szellemében fog eljárni, nem politikai szimpátiák és antipátiák alapján fogja tevékenységét végezni” – számolt be a politikus.

Alin Tișe többek között azzal érvelt a beszélgetésük során, hogy a mócvidéki polgármesterek nem tudnak elfogadni egy magyar prefektust, és etnikai feszültségeket fog gerjeszteni, ha Kolozs megyének RMDSZ-es kormánymegbízottja lesz. Csoma erre úgy reagált: alaptalannak tartja ezt a félelmet. Azt válaszolta a megyei tanácselnöknek: régen volt az 1848-as szabadságharc, amikor a mócok hadakoztak a magyarokkal a Szigethegységben, és nem hiszi, hogy 2021-ben a prefektusi kinevezéseket történelmi sérelmeknek kellene befolyásolnia.

„Néhány hete, amikor Alin Tișe először kirohant az RMDSZ-es prefektus kinevezése ellen, még a Kolozs megyei PNL-szervezet és a párt országos vezetősége közötti konfliktussal magyaráztam az eljárását. Mai nyilatkozatával azonban egyértelműen kilépett ebből a mederből. Kijelentéseit barátságtalan gesztusnak tartom, és neki is elmondtam, hogy mennyire inkorrekt az, amit a Kolozs megyei prefektus kinevezése kapcsán művel” – mondta a képviselő.Fotó: Sérár Szabolcs

Csoma Botond szerint a megyei tanácselnöknek meg kellene értenie, hogy a prefektus kinevezése egy országos tárgyalás eredménye volt, és a kormánymegbízott személyének nem föltétlenül kell tükröznie a megyén belüli politikai erőviszonyokat. Ezt közölte Alin Tișével is. Ugyanakkor a Maszolnak azt mondta: még reménykedik abban, hogy a megyei tanácselnök végül eláll attól a szándékától, hogy leváltsa Vákár Istvánt.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ és a PNL kolozsvári szintű együttműködésére miként hat Alin Tișe magatartása, a képviselő kijelentette: nem hinné, hogy Oláh Emese alpolgármesteri tisztsége veszélyben forogna. Emlékeztetett, hogy Emil Boc polgármester szintén ellenezte az RMDSZ-es prefektus kinevezését, de távolról sem volt olyan vehemens, mint a megyei tanácselnök. „Nem tudok arról, hogy a polgármester és az RMDSZ-es alpolgármester munkakapcsolata romlott volna, amióta a prefektus személye téma lett a Kolozs megyei PNL-ben” – jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Egyébként a törvény szerint a megyei tanácsok alelnökeinek leváltását a tanácselnök egymaga nem kezdeményezheti. A leváltásra vonatkozó, alaposan megindokolt határozattervezet napirendre tűzéséhez a tanácsosok legkevesebb egyharmadának a támogatása kell, elfogadásához pedig kétharmados többségre van szükség. Ezzel a többséggel a PNL nem rendelkezik a megyei tanácsban, még akkor sem, ha a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) két tanácsosa is csatlakozik hozzájuk.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?