Csecsemők halála miatt tetemes kártérítésre és büntetésre ítélt a bíróság egy kórházat

Hatalmas összegű kártérítésre ítélte a bíróság a Suceava megyei kórházat egy 2016-ban nozokomiális fertőzés nyomán elhunyt csecsemő ügyében. A kórháznak 1,26 millió lej büntetőbírságot kell kifizetnie gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, és további 650 ezer euró erkölcsi kártérítést fizetnie az elhunyt csecsemő családjának.

Országos sajtóvisszhangot kapott annak idején az, hogy 2016-ban mindössze 7 hónap alatt három újszülött halt meg a Suceava megyei kórházban. Egyikük Alexandru volt, aki február 17-én született és március 1-jén halt meg – írja a News Bucovina hírportál.

Fotó forrása: News Bucovina

A törvényszéki orvosszakértői vizsgálat kimondta, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktériummal a kórházban fertőződött meg a csecsemő és két másik társa is.

Alexandru szülei igazságot akartak, ezért bírósághoz fordultak. Az ügy bírósági szakasza 2021-ben kezdődött és szerdán született elsőfokú, nem jogerős ítélet.

A bíróság kimondta, hogy a Suceava megyei kórház bűnös emberölésben. A bírák úgy döntöttek, hogy az egészségügyi intézménynek 1,26 millió lejes büntetőjogi bírságot, valamint 650 ezer eurós erkölcsi kártérítést kell fizetnie a nozokomiális fertőzésben elhunyt Alexandru családjának. A döntés ellen tíz napon belül fellebbezhetnek a felek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?