Ciucă üdvözölte az igazságügyi törvények megszavazását, ami ellen óvást nyújt be az USR

A parlament által hétfőn elfogadott igazságügyi törvények megalapozzák a rendszer valódi modernizációját, az európai elvekhez igazítják az igazságszolgáltatást és megerősítik annak függetlenségét – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök. Eközben az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A szenátus döntő házként szavazta meg a jogszabályokat | Illusztráció: rmdsz.roNicolae Ciucă egy Facebook-bejegyzésben rámutatott: a kihirdetésre váró három jogszabály hatályba lépése a helyreállítási terv kiemelt célkitűzései közé tartozik és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetésének is előfeltétele. Az új törvények „megteremtik a rendszer valódi modernizációjának alapjait, az igazságszolgáltatást összhangba hozzák az európai elvekkel, és megerősítik függetlenségét, miközben biztosítják a polgárok jogainak tiszteletben tartását” – fogalmazott Ciucă.

A kormányfő kiemelte, az új jogszabályok az illetékes intézményekkel folytatott széleskörű konzultáció eredményeként születtek meg, és kidolgozásukkor szem előtt tartották mind a Velencei Bizottság, mind az MCV keretében megfogalmazott jelentések ajánlásait.

A szenátus hétfői ülésén döntő házként elfogadta az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvénytervezeteket.

Óvást nyújt be az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfő este bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel a parlament által korábban elfogadott igazságügyi törvények ellen. Közleményében az ellenzéki párt hangsúlyozta, hogy az alakulat valamennyi szenátora a három jogszabály ellen szavazott.

Emlékeztettek: korábban kérték, hogy vegyék le a napirendről a három jogszabályjavaslatot, küldjék vissza azokat a parlamenti különbizottsághoz, és függesszék fel a vitájukat a Velencei Bizottság véleményezésének közzétételéig, azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta többség elutasította az igénylésüket.

Az USR szenátusi frakciójának vezetője, Radu Mihail felhívta a figyelmet, hogy a kormányprogramban foglalt vállalások között szerepel az is, miszerint az igazságügyi rendszert érintő törvények elfogadásakor figyelembe veszik az illetékes európai szervek, a Velencei Bizottság, az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) vagy az Európai Bizottság jelentéseit. A felsőház alkotmányjogi bizottságának USR-s vezetője, Simona Spătaru úgy vélte, a módosított törvények gyengítik az igazságszolgáltatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A párt volt igazságügyi minisztere, Stelian Ion felrótta, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással vitték át a parlamenten a törvényeket, így nem volt mód arra, hogy a módosító javaslatokat megvitassák a plénumban. „A Iohannis által irányított” igazságügyi miniszter és a PNL teljesen lemondott az igazságügy megreformálásáról és a korrupció elleni küzdelemről, az új jogszabályok „oligarchizálják” az igazságszolgáltatást, egy szűk, politikai alapon kinevezett bírói és ügyészi csoport kezébe adva a hatalmat – fogalmazott Ion egy Facebook-bejegyzésben.

A hétfőn elfogadott törvények azután lépnek életbe, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti azokat, és megjelennek a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?