Predoiu: a schengeni csatlakozás érdekében fontos lenne még idén ősszel elfogadni az igazságügyi törvényeket

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság csütörtöki ülésén Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kijelentette: Románia schengeni csatlakozása érdekében fontos lenne még idén ősszel elfogadni a három tervezetet.

A tárcavezető elmondta, hogy a schengeni csatlakozás összefügg az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCM) lezárásával. A román igazságszolgáltatás brüsszeli monitorozása pedig többek között csak akkor szűnik meg, ha Románia korszerűsíti az igazságügyi törvényeit – magyarázta Predoiu.

A miniszter a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) arra a kérésére reagált, hogy függesszék fel a tervezetek vitáját decemberig, amikor a Velencei Bizottság közzéteszi a jogszabályjavaslatokról készített véleményezését.

Fotó: Predoiu Facebook-oldala

Predoiu szerint az igazságügyi törvények elfogadása a Velencei Bizottság véleményezésének közzététele előtt nem jelenti azt, hogy a jogalkotók nem végeztek alapos munkát. Szerinte a minisztérium szakemberei és a parlamenti különbizottság tagjai 'éjt nappá téve dolgoztak' a tervezeteken.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jogszabályjavaslatok kidolgozásakor az igazságügyi tárca figyelembe vette a Velencei Bizottság korábbi véleményezéseit. Meggyőződését fejezte ki, hogy a bizottsági viták során a tervezetek 'egyre kifinomultabb formát öltenek' majd.

„Nem értem, miért indulnak ki egyesek abból, hogy a Velencei Bizottság következő véleményezése kedvezőtlen lesz. Ezek a tervezetek a parlamenti vita során folyamatosan javulnak, a beterjesztett változatukhoz képest módosulnak. Ez történik bármelyik demokratikus ország parlamentjében” – jelentette ki Predoiu, hozzátéve, hogy a szenátus még nem tárgyalta a tervezeteket, és sok van még hátra a törvényhozási folyamat lezárásáig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?