Ciucă: az OECD-hez való csatlakozás Románia egyik legfontosabb célkitűzése

Fotó: gov.roA Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás Románia egyik legfontosabb célkitűzése, amelynek elérése lehetővé fogja tenni, hogy Románia a világ legfejlettebb országainak sorába lépjen - jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás koordinálásával megbízott minisztériumközi bizottság kedd este ülésezett. A tanácskozáson részt vett Luca Niculescu országos főkoordinátor is - közölte a kormány.

A közlemény felidézi, hogy Románia idén júniusban hivatalosan is belépett az ütemtervben szereplő eszközök részletes kiértékelésének és kielemzésének szakaszába. Jelenleg a kezdeti memorandumhoz való kiegészítéseken dolgoznak, amelyet az OECD főtitkárához kell majd benyújtani. A dokumentumnak rá kell világítania a romániai jogszabályok, politikák és gyakorlatok összehangolására az OECD több mint 230 jogi eszközével. További feladat az intézmények szintjén kinevezni az OECD-csoportokat, valamint megfelelő szintű képviselettel aktívan részt venni az OECD ágazati bizottságaiban és más OECD-üléseken.

A miniszterelnök hangsúlyozta a megbeszélésen, hogy az OECD-hez való csatlakozás az ország elsőrendű stratégiai prioritása, amely a jelenlegi nehéz helyzetben lehetőséget teremt a jobb közpolitikák kialakítására; a fejlesztési kilátásokra való összpontosítás továbbra is Románia versenyképességének és a polgárok jólétének motorja - fogalmazott Ciucă.

Kapcsolódók

Kimaradt?