Ciolacu szerint legalább 2025-ig szabályozná az energiaárakat a kormánykoalíció

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu szerint a koalíció legalább 2025-ig szabályozná az energiaárakat.

Csütörtöki giurgiui sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, a kormánypártok vezetőinek döntése szerint két jogszabályt dolgoznak ki. Az egyik a jelenleg hatályban lévő energiarendeletet módosítaná a parlamentben úgy, hogy az ársapka kedvezményezettjeinek köre kiterjedjen az egyházakra, az egyszülős, illetve a sokgyermekes családokra, az orvosi segédeszközökre szorulókra, a fővárosi metróvállalatra és a vízművekre is. A másik jogszabály egy sürgősségi rendelet lesz a januártól hatályba lépő árszabályozási mechanizmusról.

Illusztráció: Pixabay

„Az szeretnénk, ha ezt a mechanizmust legalább 2025-ig alkalmaznánk. Remélem, hogy normalizálódni fog a helyzet az energiapiacon, az árak nem emelkedni, hanem csökkenni fognak” – jelentette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi lakossági energiaárak januártól nem változnak.

Ciolacu elmondta, az egyetlen módosulás, hogy a havi 255 kilowattóránál több áramot fogyasztó háztartásoknak nem a piaci árat, hanem 1,3 lejt kell fizetniük kilowattóránként a sávhatárt meghaladó energiamennyiségért. Emlékeztetett arra, hogy az áram piaci ára jelenleg meghaladja a 4 lejt.

A PSD elnöke szerda este arról számolt be, hogy a koalíció döntésének értelmében változatlanok maradnak januártól az energiaár-sapkák a lakossági fogyasztók számára. A B1TV-nek nyilatkozva a politikus elmondta, továbbra is áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás szeptember elseje után 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?