Mielőbb dönteni kell az energiaárak kompenzálásának új rendszeréről az RMDSZ elnöke szerint

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes és RMDSZ-elnök szerint mielőbb dönteni kell az energiaárak kompenzálásának új rendszeréről.

Az Európa FM-nek nyilatkozva Kelemen kedd este emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már az év elejétől sürgeti az áram árának szabályozását. Ezt szerinte még az energiaszolgáltatók is támogatják, de az idő sürgetése ellenére nem sikerült egyezségre jutni róla a koalícióban.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy Románia éves áramszükségletének több mint 90 százalékát állami tulajdonú vállalatok termelik, és ezt az energiamennyiséget érintené az árszabályozás. „A különbözetet a szabadpiacról kell beszerezni, a piaci árakba az állam nem szólhat bele. Ezért voltaképpen csak részben szabályozott árak lehetségesek” – magyarázta.A kompenzációt nem a szolgáltatóknak, hanem a termelőknek kellene kifizetni Kelemen Hunor szerint | Illusztráció: Adobe Stock

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szabályozás lényege, hogy az állam ársapkát szab meg a villamos energiára. Ez az árszint, aminél drágábban nem értékesíthetik az áramot a szolgáltatók, a termelői ár és a fogyasztói ár közötti különbözetet pedig megtéríti az állam – magyarázta. A politikus úgy vélte, hogy a különbözetet az állam nem a szolgáltatóknak, hanem a termelőknek kellene kifizesse, mert jóval egyszerűbb kompenzálni a termelőktől megvásárolt árammennyiséget, mint egyenként megvizsgálni villanyszámlák millióit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszterelnök-helyettes közlése szerint a koalíció vezetői múlt héten tárgyaltak már az energiaárak kompenzálásának új rendszeréről az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) bevonásával, a kormánypártok pedig most elemzik a lehetséges variánsokat. Kelemen fontosnak nevezte, hogy az új rendszert január elsejétől bevezessék, ezért szerinte mielőbb véglegesíteni kell, hogy legyen idő az előkészítésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?