banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Energiaárszabályozás: többet vár az ANRE-től az energiaügyi miniszter

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerda este kijelentette, hogy többet várna el az Országos Energiaszabályozó Hatóságtól (ANRE), de azt is hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban sokat javult az intézmény működése.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter | Fotó: AgerpresA Digi24-nek nyilatkozva a tárcavezető elmondta, a minisztériumnak szűk a mozgástere az energiapiac szabályozásában, legfeljebb törvénymódosításokat kezdeményezhet és „egy bizonyos szintig eljárhat” ezen a területen. Hozzátette, szeretné, ha az energiaügyi tárca és az ANRE együtt lépne fel, és javulna a két intézmény együttműködése.

„Az elmúlt időszakban azért változásokat tapasztaltam. Az ANRE elkezdte felügyelni az energiapiacot, bírságokat osztogatott, kivizsgálásokat indított. Láttunk olyan eseteket is, amikor a téves számlák alapján kifizetett összegeket visszautaltatta a fogyasztókhoz” – mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány azért készül meghosszabbítani hat hónappal az ANRE szabályozási tanácsa négy tagjának hamarosan lejáró mandátumát, mert az utódaik megválasztása a parlamentre hárul, és hosszadalmas feladat. „Így a parlament időt nyer arra, hogy kiválassza a megfelelő személyeket a szabályozási tanács távozó tagjai helyére” – magyarázta Popescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?