FRISSÍTVE – Marad a villanyársapka, az egyházak és a vízművek is kedvezményes áron kapnának áramot

FRISSÍTVE: Változatlanok maradnak az államilag szabályozott energiaárak a lakossági fogyasztók számára – jelentette be szerda este a kormánykoalíció döntését Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke. FRISSÍTÉS: 255 kW/h felett 1,3 lejt kell fizetni az áramért.

A B1 TV-nek nyilatkozó Ciolacu elmondta: továbbra is áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás szeptember elseje után 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban; a 255 kilowattórát meghaladó árammenyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.Az átlagfogyasztástól függ az áram ára | Fotó: Agerpres

A kis- és középvállalkozások továbbra is 1 lejt fizetnek kilowattóránként a villamos energiáért. A kedvezményezettek körét módosítással terveznek kiterjeszteni többek között az egyházakra, az egyszülős, illetve a sokgyermekes családokra, az orvosi segédeszközökre szorulókra, a fővárosi metróvállalatra és a vízművekre – mondta a PSD elnöke.

Ciolacu hozzátette: az állam feladata a vállalatok esetleges veszteségeinek, nem pedig „az energiapiaci ügyeskedőknek” a kompenzálása.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön ennek kapcsán hozzátette, hogy a 255 kilowattóra feletti átlagos havi fogyasztás esetén 1,3 lejt kell fizetni kilowattóránként. A miniszterelnök közölte azt is, hogy kis-és középvállalkozások 1 lejt fizetnek januártól kilowattóránként a villamos energiáért, az ipari nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt. Hozzátette, hogy ezeket az árakat a kormány egy sürgősségi rendeletbe foglalja, és legkevesebb egy évig lesznek érvényesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?