Brüsszelben is rólunk beszéljenek – Csíkszeredában fogadta Winkler Gyulát Borboly Csaba

Fontos a Brüsszeli képviselet, mert csak akkor fognak beszélni rólunk, ha ott vagyunk a döntéshozatalnál, így értik majd meg a mi elvárásainkat, mert ha nem vagyunk ott, akkor a mi munkánkat mások nem fogják elvégezni, ezért fontos, hogy június 9-én vegyenek részt a választásokon és szavazzanak a tulipán jelöltjeire – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula újrázni kívánó európai parlamenti képviselő, a csíkszeredai megyeházán, ahol Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke fogadta kedden egy kötetlen beszélgetésre, amely során összefoglalták a brüsszeli jelenlét jelentőségét.

A találkozón több sarkalatos téma is felmerült, mint a vidékfejlesztés, a medvekérdés, a fiatalok lehetőségeinek bővítése, valamint a gyakornoki programok fontossága. Winkler Gyula hangsúlyozta: „a brüsszeli jelenlét által elérhetjük, hogy a megfelelő fórumokon beszéljenek Székelyföldről, Erdélyről, az őshonos kisebbségek által lakott régiókról. Fontos, hogy foglalkozzunk a fiatalokkal, elősegítve számukra a sikeres jövőt, ebben nyújt támogatást a gyakornoki lehetőség, mely által tapasztalatokat szerezhetnek az európai intézményekben. Ugyanakkor szempont, hogy a megszerzett tudást szülőföldjükre visszatérve saját közösségeik erősítésére használják fel.” A képviselő kiemelte Magyarország soros elnökségének jelentőségét az Európai Unió Tanácsában. Mint mondta az anyaországi elnökség középpontjában az EU versenyképességének az erősítése áll, egyúttal a vidéki régiók kérdése is, hogy Európában legyen olyan év, ami ezen régiók fontosságáról szól. 

Fotó: A szerző felvétele 

Megtudtuk, hogy a brüsszeli jelenlét lehetőséget biztosít a specifikus kérdések napirenden tartására, mint például a medvekérdés, de ami Székelyföldön és Csíkországban nyilvánvaló, azt az európai törvényhozókkal is meg kell értetni. E kérdés tekintetében a képviselő hangsúlyozta, fontos Brüsszelben is csapatként dolgozni, minél több intézményben, fórumban, bizottságban, tanácsban, mert jelen kell lenni mindenütt, ahol a „mi” ügyeink is terítékre kerülnek, mert csak így lehet beleszólásunk.

„Minden témát úgy kell terítékre tenni, hogy közös érdekeket szolgáljanak, meg kell találni a közös nevezőt. A medve tekintetében csak nálunk jelent ez problémát, de ha nagyvadakról beszélünk, és képbe kerül a farkas, akkor már többen dolgozhatunk egy közös célért ‒ fejtette ki Winkler Gyula, aki hangsúlyozta, hogy a politikában van, amikor ideje van a harcnak, de a munkának mindig ideje van, hisz a kisebb munka is eredményt szül. Éppen ezért volt fontos a Brüsszeli jelenlét, hisz a térségünk, a régiónk aktívan jelen van, csapatként, a Régiók Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a régiók bizottságának állandó tagjaként és Winkler Gyula az Európai Parlament RMDSZ-es képviselőjeként.

Az eseményen részt vettek a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT), valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Hallgatói Önkormányzatának képviselői is.

A találkozó végeztével Borboly Csaba Winkler Gyulának „útravalóul” egy tarisznyát adott át, benne jelképesen egy német és angol nyelvű, A székelység történte című kiadvánnyal, valamint egy üveg gyümölcspárlattal. A megyeelnök megjegyezte, hogy döntéshozóinknak ismerniük kell a székelyek históriáját, ugyanakkor a Székely termék mozgalmon keresztül, ma már Brüsszelben van egy biztos pontunk, ismertségünk és a továbbiakban is számítanak a közös együttműködésre, a helyi közösségek erős érdekképviseletére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?