Botrány a háztáji gazdaságban nevelt sertés értékesítése körül: a miniszter megengedné, a hatóság ellenzi

Hétfőn pattant ki a botrány a háztáji gazdaságokban nevelt sertések eladása körül. Kiderült, hogy hiába van érvényben az új sertéstartási törvény, ami engedélyezi az értékesítést, az Országos Állategészségügyi Hatóság járványügyi intézkedésekre hivatkozva tulajdonképpen megtiltotta azt. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter hétfőn reggel összehívta a szakértőket, azt javasolta, hogy állatorvosi igazolással a gazdák mégis tudják eladni a disznót.

A Maszol által megszólaltatott szakértő szerint, az még nem hivatalos, amit a miniszter mond. Egyelőre a hatóság rendelete érvényben van: tilos a háztájon nevelt sertés értékesítése.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette,  az egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a téli ünnepek alatt a gazdaságokban, a háztájon nevelt sertéseket magánszemélyek is értékesíthetik. Állatorvosi igazolással értékesíthetők a karácsonyi ünnepek idején a háztáji gazdaságokban nevelt sertések - közölte a miniszter. Így módosítani fogják az állategészségügyi hatóság által eredetileg kiadott rendeletet. „Természetesen a sertések bármilyen mozgása, magánszemélyek általi értékesítése az állatorvos irányításával, felügyeletével, igazolás kiállításával történik majd. Ez a szolgáltatás ingyenes" – mondta a miniszter. Florin Barbu hangsúlyozta, a hatóság rendeletét módosítani fogják, azt szeretnék, hogy a magánszemélyek a téli ünnepek alatt tudják eladni a háztájon nevelt disznót.

Hiába ágál a miniszter, hiába a törvény: az értékesítés egyelőre tilos

A lényeg, hogy amíg a hatóság rendelete nem módosul, a jelenlegi van érvényben, ami kimondja, hogy tilos a háztáji gazdaságokban tartott sertés, az abból származó hús és a húskészítmények eladása, szögezte le megkeresésünkre Örsi Csaba, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője.

Illusztráció: Pexels

Hangsúlyozta, az afrikai sertéspestis terjedését meg kell fékezni, a járványvédelmi intézkedéseket szükségesnek tartják. A gazdák saját fogyasztásra annyi disznót tarthatnak, amennyit akarnak, csak ezzel nem kereskedhetnek, amellett a háztáji gazdaságban is be kell tartani a minimális járványvédelmi előírásokat, hogy ne terjedjen az afrikai sertéspestis, szögezte le az igazgató. Meglátása szerint, a korlátozás miatt elsősorban a kupecek és a feketézők vannak felháborodva. Azt érinti a tiltás, aki háztájon, a falus-társait megnyomorítva több tucat disznót tartott, tulajdonképpen eladásra, szögezte le Örsi Csaba.

A hatóság szembement a törvénnyel

A parlament idén áprilisban fogadta el az RMDSZ képviselők által kidolgozott és benyújtott új sertéstartási törvényt, azt az államelnök is kihirdette, és abban engedélyezett a háztáji gazdaságokban nevelt disznók értékesítése, jól meghatározott feltételek mellett. Könczei Csaba az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, a törvény egyik kezdeményezője a Maszol megkeresésére felidézte, a jogszabályt konszenzusos alapon fogadta el a törvényhozás, akkor az állategészségügy hatóságnehezen bár – de elfogadta.

Archív fotó: Condra Botond

A hazai sertéshús-fogyasztás 70-80 százalékát importból fedezzük, ilyen körülmények között, ekkora deficit mellett, érthetetlen miért kellene ellehetetleníteni a háztáji sertéstartást, szögezte le az RMDSZ agrárpolitikusa. Hangsúlyozta, nem tiltani kell, hanem arra összpontosítani, hogy a tartás és az értékesítés ellenőrzött körülmények között történjen, a gazdák tartsák be a fülszámozásra vonatkozó előírásokat, szabályozottan, a járványvédelmi óvintézkedéseket betartva szállítsák és értékesítsék az állatokat.

Már a törvénytervezet vitáján sok kifogást emelt az állategészségügyi hatóság, ám végül elfogadták az érvéket. Ezért ért mindenkit meglepetésként, hogy a hatóság október végén kiadta a törvény által előírt alkalmazási módszertant, ami szöges ellentétben áll a jogszabályban foglaltakkal. „Noha a törvénnyel egyetértettek, egy korábbi rendeletre hivatkozva önkényesen megváltoztatták az abban foglaltakat. Úgy jártak el, mint állam az államban. Ezért hívott össze a mezőgazdasági miniszter hétfőn reggel egy találkozót, és felszólította a hatóságot, hogy a jogszabálynak megfelelően dolgozza ki a rendeletét, az alkalmazási módszertant” – részletezte Könczei Csaba.

A törvény pontosan leszabályozza a tartást és az értékesítést

A sertéstartási törvényt Könczei Csaba és Magyar Lóránd képviselők dolgozták ki. Ez gyakorlatilag több kategóriára osztja a sertéstartókat annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozzák és a járvány megfékezése érdekében hozott azonnali intézkedések ne lehetetlenítsék el sem a háztáji sertéstartók működését, sem az ipari gazdaságokét. Az első kategóriába azok a háztáji sertéstartók tartoznak, akik saját fogyasztásra tartanak állatot, ebben az esetben szükséges regisztrálni a háztáji sertéseket az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerbe (SNIIA), valamint fülszámmal kell ellátni őket.

Archív fotó: Kovács Zsolt

A második kategóriába azok a háztáji gazdaságok tartoznak, akik a saját fogyasztás mellett kereskedelem céljából is tartanak sertést, nekik szintén regisztrálniuk kell az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerben (SNIIA), állatorvosi felügyelet alatt tarthatnak, kereskedhetnek sertéssel és szaporíthatják azokat, valamint őstermelői engedéllyel és eladási füzettel kell rendelkezniük.

A háztáji gazdaságok mellett külön kategóriába kerülnek a sertéskereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyek minden állategészségügyi szabályozásnak meg kell feleljenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?