Borboly Csaba újra indul a csíki területi RMDSZ-elnöki tisztségért

Bejelentette indulási szándékát a soron következő tisztújításon a csíki területi RMDSZ-elnöki tisztségért Borboly Csaba.

Hétfőn sajtótájékoztatón elsőként jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, hogy ismét indul a soron következő tisztújításon a területi elnöki tisztségért. Amint Borboly fogalmazott, hisz abban, hogy a siker alapja a kommunikáció és a párbeszéd – tudatta a szervezet sajtóirodája.

Fotó: RMDSZ Csík Területi Szervezet

A csíki területi RMDSZ közölte, szeptember 1-jén a szervezet Küldötteinek Tanácsa (TKT) elfogadta a 2023-as területi tisztújítások ütemtervét és módszertanát. Ennek értelmében első körben a területi elnöki tisztújításra és a Szövetségi Küldöttek Tanácsa – SZKT-küldöttek megválasztására kerül sor.

A határozat szerint területi elnökjelölt lehet bárki, aki 2023. szeptember 1–11. között munkanapokon 8 és 16 óra között az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában leadja a területi elnöki tisztségre vonatkozó jelöléshez szükséges iratcsomót, amely a következőket tartalmazza:

  • önéletrajzi adatlap,
  • politikai nyilatkozat,
  • jelölési nyilatkozat,
  • legkevesebb 5 helyi szervezet támogatói nyilatkozata (egy helyi szervezet csak egyetlen jelöltet támogathat),
  • tisztségben lévő, RMDSZ-támogatással, jelöléssel megválasztott vagy kinevezett tisztségviselők esetén nyilatkozat a szervezettel szembeni kötelezettségek teljesítéséről (tagságdíj – 10% vagy 2%),
  • személyi igazolvány másolata,
  • kézzel írott nyilatkozat arról, hogy a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon nem indult valamely más párt vagy szervezet színeiben.

Az egységes űrlapok a területi szervezettől igényelhetők.

A leadott iratcsomókat a beiktatást követően átvizsgálják, és minden teljesnek ítélt jelentkezést a jelöltek elé terjesztenek. Ezt követően az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének küldöttgyűlése, előreláthatóan szeptember 14-én titkos szavazással, négyéves mandátumra megválasztja a területi elnököt.

Az SZKT küldött-jelölt lehet az a személy, aki tagja az RMDSZ területi szervezetén belül működő valamelyik helyi szervezetnek, illetve az illető területen működő valamely társult szervezetnek, és legkevesebb, a területi választott mandátumok huszonötszörösének (125) megfelelő RMDSZ-tag támogató aláírásával rendelkezik. A támogatóknak szintén az RMDSZ Csíki Területi Szervezetéhez kell tartozniuk, és csak egy jelöltet támogathatnak aláírásukkal.

Ugyanakkor megjegyzik, nem lehet jelölt az a személy, aki:

  • nem tagja legalább 3 hónapja az illető területen működő valamelyik helyi RMDSZ-szervezetnek, illetve országos vagy területi szintű társult szervezetnek;
  • a hírszerző szolgálatokkal kapcsolatosan nincs feddhetetlen múltja;
  • a parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon más párt, illetve szervezet színeiben indult az elmúlt 4 évben.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?