Bemutatta programját Szilágyi Dóra Emese, a MIÉRT egyetlen elnökjelöltje

„A mi generációnk, a mi felelősségünk” vezérgondolattal fogalmazta meg elképzeléseit Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) egyetlen elnökjelöltje Kolozsváron megtartott sajtótájékoztatóján. A tagszervezeti vezetőkkel közösen bemutatott programjában hangsúlyosan jelenik meg a versenyképesség, a román nyelvtanulás szükségessége, a szakmai kapcsolatok és partneri együttműködések erősítése, a MIÉRTxED nevet viselő tájékoztató körutak, a közösségi életben való szerepvállalás, illetve a tagszervezetekben dolgozó fiatalok felkészültségének növelése. A MIÉRT tisztújító küldöttgyűlésére szeptember 15–16-án kerül sor Kovásznán.

Szilágyi Dóra Emese elnökjelölt három fő prioritást jelölt meg. Az első a szervezetépítés, eszerint a MIÉRT nagyobb mértékben foglalkozna tagszervezeteinek olyan szükségleteivel, mint az anyagi források megteremtése, a munka összehangolása, valamint a láthatóság és elérhetőség növelése az online és offline térben.

Fotó: MIÉRT sajtószolgálat

Ernyőszervezetként a jó gyakorlatokat és a bevált programokat megtartva, de más megközelítésben tervezik a jövőt: új, a fiatalokat érintő és foglalkoztató témák felvetésével, mint a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia és az új technológiák hatása a mindennapjainkra nézve, valamint a mentálhigiéniai kérdések nyomatékosítása. Szilágyi Dóra Emese az ifjúsági vezetőkkel közösen eredményesebb kommunikációt, hatékonyabb szervezeti struktúrát és a MIÉRT nagyobb jelenlétének biztosítását szeretné a fiatalok körében.

A sajtótájékoztatón az elnökjelölt mellett jelen volt: Tinca Richárd, a Máramaros Megyei Ifjúsági Tanács elnöke, Szabó-Csorba Zsuzsanna, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke, Boda Gergő, a Bihar Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, Birtalan István, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, Pünkösti Györk, a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács képviselője.

Kiemelten fontos a versenyképesség, a készségek és a szakmai kompetenciák, ezeken belül a fiatalok nyelvtudásának fejlesztése, ami által megkönnyíthető a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, ami az itthon maradás egyik kulcsa. Ezt célozza meg az a kezdeményezés, amely a fiatalok román nyelvtudását tervezi javítani alternatív eszközökkel. Az oktatóvideó-sorozatok szakemberek bevonásával, könnyen emészthető, kreatív módon fejlesztenék a fiatalok román nyelvtudását a hagyományos oktatási rendszer biztosította keretek mellett.

Az itthon maradás másik kulcsa az az anyagi biztonság megteremtése, amit egy jó munkahely vagy saját vállalkozás indítása jelenthet. A pályázati lehetőségek korlátozott ismerete, az információhiány és az egyes pályázatokban való részvételi motiváció hiánya sokszor hátráltatja a fiatalokat, legyen szó vidékfejlesztési, mezőgazdasági vagy start-up pályázatokról. Megoldási javaslatként szerepel az elnökjelölt programjában széleskörű pályázati tájékoztatók szervezése, pályázati kisokos indítása és bátorítás gyanánt a már megvalósított pályázatban részt vett fiatalok bevonása.

A jövő esztendő „szuper választási évnek” ígérkezik, ami kifejezetten jó lehetőség a fiatalok számára, hogy befolyásolják a közélet alakulását, hogy jelen legyenek a helyi, megyei, országos képviseletekben, olvasható a MIÉRT közleményében. Hozzáteszik: hosszú távon is nagyon fontos, hogy a mostani generáció felelős pozíciókat betöltve lehetőséget kapjon, hogy maga tervezze és alakítsa jövőjét. Szilágyi Dóra Emese kiemelte programjában, hogy a felnövekvő generációkban meg kell erősíteni a „mi” tudatot, fontos a közösségi kérdések iránti érzékenyítésük, akárcsak bevonásuk a közéletbe, a közösségi életbe, ami a MIÉRT-be továbbra is prioritás marad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?