FRISSÍTVE – Bíróság elé állítja a DNA Adrian Chesnoiu volt mezőgazdasági minisztert

Bíróság elég állították hivatali visszaélés vádjával a korrupcióellenes ügyészek Adrian Chesnoiu volt mezőgazdasági minisztert, közölte az Agerpres hírügynökség.

A DNA ügyészei vádat emeltek Adrian Chesnoiu volt mezőgazdasági miniszter ellen hivatali visszaélés miatt, több megyei igazgatóságon szervezett versenyvizsgával összefüggésben. Chesnoiu mellett a minisztérium több volt alkalmazottja ellen is vádat emeltek. A politikus mentelmi jogának megvonását júliusban szavazta meg a parlament, ezt követően Chesnoiu bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről, és a Szociáldemokrata Párton belüli tagságát is felfüggesztette.

Fotó forrása: a politikus Facebook-oldala

A volt tárcavezetőt hivatali visszaéléssel és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtással gyanúsítják.

A DNA egy korábbi közleménye értelmében a 2022. február 9. és április 11. közötti időszakban Chesnoiu miniszteri minőségében arra utasította egyik beosztottját, aki több vizsgáztató bizottságnak is a tagja volt, hogy ossza meg egyik bizalmi emberével összesen négy állásra meghirdetett versenyvizsga tételeinek egy részét. A tételeket utólag eljuttatták a tanácsadói, osztályvezetői, illetve valamely megye mezőgazdasági igazgatóságának vezetői és vezetőhelyettesi állására pályázó, általuk pártfogolt jelölteknek.

Az ügyészek szerint Adrian Chesnoiu utasítására az egyik jelöltet a vizsgabizottság tagjainak át kellett engedniük, annak ellenére, hogy az írásbeli vizsgán nem érte el a szabályok által előírt minimális pontszámot. Az illető így megkapta a megpályázott minisztériumi állást, amelynek betöltésének ideje alatt összesen 50.995 lej fizetés kapott. Ezt az összeget le is foglalta a volt miniszter vagyonából a DNA.

Adrian Chesnoiu büntetőperét a legfelsőbb bíróságon tárgyalják. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?