Beüzemelték az ukrajnai menekültek számára létrehozott európai humanitárius logisztikai központot

FRISSÍTVE: Beüzemelték szerdán Suceaván az ukrajnai menekültek megsegítésére létrehozott európai humanitárius logisztikai központot.

Az eseményen jelen volt válságkezelésért Janez Lenarčič válságkezelésért felelős európai biztos, Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

A Suceava megyei önkormányzat elnöke, Gheorghe Flutur elmondta: a 13 hektáron elterülő, bekamerázott és közművesített létesítmény közel van a repülőtérhez, és szükség esetén további csarnokokkal bővíthető.

Fotó: Agerpres/EPA

Az európai humanitárius logisztikai központ létrehozásáról múlt héten döntött az országos vészhelyzeti bizottság. Felépítését a Raed Arafat vezette katasztrófavédelmi főigazgatóság koordinálta.

A központ egész Európából és valamennyi nemzetközi szervezettől összegyűjti a segélyeket, és Ukrajnába vagy szükség esetén akár Moldovába szállítja az adományokat.

Raed Arafat a logisztikai központ működését egy példán keresztül illusztrálta. E szerint szerdán négy nyerges vontató érkezett meg olaszorszégi segélyszállítmányokkal Suceavára. A logisztikai központban átrakják a szállítmány egy részét három, üresen várakozó ukrajnai nyerges vontatóra, amelyek hamarosan elindulnak a szomszédos országba. A negyedik olasz kamion rakománya éjszakára a központ egyik raktárába kerül, ahonnan holnap szállítják tovább Ukrajnába.

Janez Lenarčič európai biztos arról számolt be, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus révén eddig 100 millió eurós segélyben részesült Ukrajna. Hozzátette, az EU támogatni fogja Romániát és a menekülteket befogadó többi országot az ukrajnaiak ellátásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?